El vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha explicat que la llei obliga a la Generalitat a personar-se quan existeix una una presumpta a agressió a un funcionari però ha admès que a tots els "sorprenen" algunes peticions de pena de presó que fan els equips jurídics per ser "desproporcionades". Per això, ha assegurat que cal estudiar la normativa del Govern i la llei per si hi ha marge per fer personacions més "ponderades".

Per aquest motiu, ha matisat que calen buscar "instruments" per fer més "proporcionals" les penes que demanen quan es personen en causes judicials que afecten els funcionaris públics, com els Mossos d'Esquadra, contra manifestants independentistes.

D'altra banda, el vicepresident va demanar recentment que la Generalitat es personés en el presumpte "cas 3%", que suposadament involucra l'extinta CDC i l'actual PdeCAT en una trama de corrupció. Davant d'aquesta situació ha manifestat que ha rebut tota la "complicitat" del Govern i del president de la Generalitat, Quim Torra, per abordar la qüestió. De fet, en un ple extraordinari sobre la monarquia celebrat divendres al Parlament, Torra va anunciar que la Generalitat es personaria en aquest cas. 

foto 3684332Pere Aragonès en una entrevista amb l'ACN / ACN

Superàvit dels ajuntaments

Recentment, arran de la pandèmia, l'Estat espanyol va arribar a un acord per poder gestionar els superàvits dels ajuntaments, del qual només alliberarà el 35% en dos anys. Aragonès ha valorat negativament aquest acord, ja que considera que vulnera l'autonomia local. "És un mal acord el que ha fet la Federació espanyola de municipis i províncies i dona la clau de les polítiques municipals al Ministeri d'Hisenda de torn", ha ressaltat Aragonès en una entrevista a l'ACN. També, ha criticat que l'executiu espanyol passi a tornar "poc a poc" els romanents dels consistoris en funció de les seves necessitats. 

Sota el seu punt de vista, molt poques administracions locals no enviaran el superàvit a l'Estat. "Molts pocs ajuntaments ho faran. Els beneficis d'una operació com aquesta són molt baixos", ha destacat. "La majoria d'ajuntaments del país, i molts governats pel PSC i els Comuns, saben que és un mal acord i no faran l'actuació", ha afegit.

Demana respectar la llei del lloguer

El conseller d'Economia també s'ha referit a la llei del lloguer, que vol regular el preu d'arrendament dels pisos a Catalunya. Actualment, aquesta està en tràmit parlamentari, però que el Consell de Garanties Estatutàries ha decretat que alguns articles són inconstitucionals

 

Per Aragonès seria "desitjable" que el govern espanyol no presentés un recurs d'inconstitucionalitat contra la nova llei davant el Tribunal Constitucional. En aquest context, ha emplaçat els Comuns, un dels grups que lidera la proposició de llei, a impedir-ho, ja que a Madrid formen un executiu amb coalicó amb el PSOE.