És una de les principals reivindicacions del món local: poder gastar el seu superàvit acumulat per fer front a la crisi del coronavirus. Després de mesos reclamant-ho, el govern espanyol ha posat damunt la taula una proposta per mobilitzar aquests romanents de tresoreria. Durant el 2020 i el 2021, segons informen fonts del Ministeri d’Hisenda, l’Estat tan sols alliberaria el 35% d’aquests diners, fet que suposaria 5.000 dels 14.000 milions d’euros que els ajuntaments han estalviat. La resta s’aniria retornant en 10 anys. El sistema per a fer-ho és encara més complicat. L’executiu ha remès aquesta proposta a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

Des del Ministeri argumenten que la legislació vigent impedeix que els ajuntaments puguin fer servir amb caràcter general els seus romanents de tresoreria. Davant d’aquesta situació, la ministra Maria Jesús Montero proposa que els ajuntaments facin voluntàriament un préstec a l’Administració General de l’Estat pel total dels seus romanents, i seria el mateix Estat qui els retornaria aquests diners a través d’un ingrés no financer.

Així, segons la proposta d’Hisenda, els ajuntaments rebrien 2.000 milions d’euros el 2020 i 3.000 milions d’euros el 2021, fet que suposaria tan sols el 35% del total dels romanents acumulats pels ajuntaments espanyols. L’import restant seria retornat en un termini de deu anys. Fonts del govern espanyol defensen que això permetrà incrementar els ingressos i la capacitat de despesa, així com col·laborar en la tasca de reconstrucció després de la crisi sanitària i mantenir l’equilibri pressupostari.

Aquests 5.000 milions s’hauran de destinar a tres àrees específiques: agenda urbana i mobilitat sostenible, cures de proximitat i cultura. Aquesta inversió municipal no computaria a efectes del càlcul de la regla de despesa, segons expliquen des del Ministeri d’Hisenda.

L’equip de María Jesús Montero no veu plausible que els ajuntaments puguin disposar lliurement dels seus romanents de tresoreria per a gastar-los quan i com vulguin. Justifiquen que generaria una despesa que no estaria suportada per un ingrés equivalent, i que per tant suposaria generar dèficit, prohibit per la Llei d’Estabilitat i la Constitució espanyola. De fet, fonts de l’executiu asseguren que serà l’Estat qui assumirà aquesta càrrega, perquè la transferència a les entitats locals suposarà més dèficit per a l’administració central.

A banda d'això, Hisenda proposa aprovar un fons de 275 milions d'euros per a compensar el dèficit dels serveis de transport de competència municipal durant l'estat d'alarma.

Indignació de Torra

En fer-se pública aquesta proposat, el president Quim Torra ha expressat la seva indignació. "Una altra presa de pèl. Després de mesos reclamant que els Ajuntaments puguin accedir als seus romanents, l’Estat se’ls vol quedar, per retornar-ne el 35% ara i la resta en 10 anys!", ha denunciat el president de la Generalitat. Ha reclamat un front comú dels ajuntaments de Catalunya "contra aquesta nova incautació".

Des de les formacions independentistes al Congrés dels Diputats també traslladen a ElNacional.cat la seva estupefacció davant d’aquesta proposta. “Donar-los els diners perquè ens els tornin en deu anys”, constata un diputat d’ERC, que ho veu inadmissible. El diputat de JxCat, Ferran Bel, ho considera un “exercici de trilerisme polític” i assegura que hi ha altres tècniques perquè no generi dèficit. “Ens prenen els diners i ens diuen en què ens els podem gastar”, afegeix. Qüestiona fins i tot que la mesura pugui rebre el suport necessari al Congrés dels Diputats per a tirar endavant.