El president Quim Torra ha anunciat avui que la Generalitat es personarà com acusació particular en el presumpte cas de finançament irregular que afecta tant CDC com PDeCat, que popularment es coneix com el cas 3%.

"I tant que ens hi personarem. Va absolutament en contra del que aquest Govern ha defensat des del primer moment, que és corrupció 0", ha ressaltat Torra en el torn de rèplica del ple extraordinari i monogràfic sobre la monarquia que té lloc avui al Parlament.

Ple monarquia torra - Maria Contreras Coll

Torra durant la seva intervenció d'avui al Parlament / Maria Contreras Coll

Sant Cugat actuarà com a acusació particular

El divendres de la setmana passada, l’alcaldessa de Sant Cugat, la republicana Mireia Ingla, va anunciar que l’Ajuntament es personaria en aquest cas. El diumenge el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va demanar a la Generalitat que seguís els passos del consistori i també actués com a acusació. 

Per la seva part, Torra va exposar el dimarts en una roda de premsa que els serveis jurídics estaven treballant en el cas i si veien que hi havia perjudicis econòmics per la Generalitat, el Govern s'hi personaria.  

El president, en la seva intervenció d'avui al ple, ha contestat a les crítiques de l'oposició alhora que ha acusat Ciutadans de ser "còmplice de la corrupció". També els ha exigit que reflexionin sobre el seu suport inqüestionable a la monarquia.

D’altra banda, també ha carregat contra el PSC, ja que considera que han abandonat el republicanisme que tenien en els seus inicis els socialistes. "Em sap greu que aquest republicanisme s'hagi evaporat tot i no en quedi res, i que siguin el gran apuntalador del règim", ha manifestat.

Ple monarquia torra - Maria Contreras Coll

Torra entrant al Parlament / Maria Contreras Coll

També ha tingut crítiques per als comuns, als quals els ha recriminat que actuïn d’una manera al Parlament i d'una altra a Madrid. En aquest sentit, ha assegurat que la portaveu, Jessica Albiach, ha criticat la monarquia i ha defensat la república en la cambra catalana, però que després no fan res per assolir-la en el govern de coalició que comparteixen amb els socialistes.

"El cap de l'estat d'Espanya ha fugit i vostès tenen una responsabilitat immensa. Vostès són al Govern d'Espanya. Si realment, i ho crec, vostè en aquest discurs ha estat sincera i ha expressat l'opinió de Podemos, té una sortida molt digna: dimitir o forçar un referèndum sobre la monarquia a Espanya ", li ha suggerit.

D'altra banda, ha acusat al PP d'"emparar la monarquia corrupta" alhora que li ha demanat al seu líder a Catalunya, Alejandro Fernández, que es replantegi intervencions com la que ha fet en el ple on ha acabat amb un “Visca el Rei!”.

En un altre context, Torra ha ressaltat que el parlament  és "l'única institució democràtica” de tot l’Estat “que s'està qüestionant el que ha passat". En aquest context, ha comparat el Parlament amb els gals en les històries d'Astèrix: "Davant la conjura de silenci a l'estat espanyol, aquesta Cambra s'alça com un baluard de la democràcia i el republicanisme".