El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha trencat el seu silenci sobre la manca d'execució de les inversions previstes a Catalunya per part de l'Estat, que ha ha titllat d'"incompliment inadmissible", exigint una reversió immediata de la situació. Aragonès ha fet així referència a les xifres publicades aquesta setmana pel govern espanyol, que mostren que l'any passat només es va executar un 35,8% del que s'havia pressupostat a Catalunya. "Un pressupost no és només un compromís de despesa, és un compromís amb la gent", ha defensat en el marc de la inauguració del Segon Congrés Internacional de Formació Professional, a Barcelona i davant la ministra d'Educació i Formació Professional, Pilar Alegría, que també era present a l'acte. 

 

Aragonès ha afegit que aquesta situació suposa "un llast" per a l'economia catalana i que la manca d'execució "no és només d'enguany", sinó que se suma "a una llarga trajectòria històrica d'una execució sempre per sota de la mitjana de l'Estat". "Demanem que hi hagi una reversió immediata, un punt d'inflexió, perquè ens hi juguem la nostra competitivitat", ha assenyalat. 

 

"Inacceptable" 

Fins ara, el president Aragonès només s'havia referit a aquesta situació en un tuit, en el que denunciava que calia davant unes "xifres inacceptables", calia que la ministre Raquel Sánchez donés explicacions immediates a la ciutadania de Catalunya: "El 86% de l'incompliment correspon a Renfe i ADIF". I, efectivament, l'exalcaldessa de Gavá ja s'ha pronunciat, però tirant pilotes fora i negant-se a reconèixer aquest dèficit d'inversions, posant com a excusa la pandèmia i la guerra d'Ucraïna i traient pit perquè, segons ella, la situació ha millorat molt en els últims anys, amb tots els projectes en marxa, i les xifres no reflecteixen la realitat. Des del govern espanyol, la ministra portaveu Isabel Rodríguez es manifestava en els mateixos termes que Sánchez. 

Tuit de Pere Aragonès
Tuit de Pere Aragonès

Des del Govern, la portaveu Patrícia Plaja va titllar aquesta situació de "mostra clara de menysteniment cap als catalans" després de la reunió del Consell Executiu, anunciant que han presentat un requeriment formal d'explicacions. Plaja ha advertit que "no es demana res excepcional, només que es tracti els ciutadans de Catalunya igual que es tracta els de la resta de l'Estat" i que tot plegat ha servit per constatar "que l'Estat ha abandonat els ciutadans catalans".

Per la seva part el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha carregat contra les dades, considerant que aquestes són "veritablement sorprenents, tristes i decebedores" i que les xifres fan que "avui hi hagi moltes raons per voler que Catalunya sigui un nou estat d'Europa".