El Govern ha fet explícit avui el malestar davant les dades que indiquen que només s'ha executat un terç de les inversions previstes a Catalunya per al 2021, mentre que a Madrid el nivell de compliment de les inversions previstes ha estat del 184%. En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, la portaveu, Patrícia Plaja, ha titllat aquesta situació de "mostra clara de menysteniment cap als catalans" i ha anunciat que el Govern havia fet un requeriment formal d'explicacions

Plaja ha advertit que "no es demana res excepcional, només que es tracti els ciutadans de Catalunya igual que es tracta els de la resta de l'Estat" i ha retret que no hi ha "explicacions lògiques" que argumentin aquesta situació. "La constatació és que l'Estat ha abandonat els ciutadans catalans", ha retret.

 

Per aquesta raó, tot i admetre que la confiança del Govern cap a l'executiu espanyol en aquests moments és nul·la i que les relacions són "mínimes, congelades", Plaja ha explicat que es posaran en marxa "tots els mecanismes per garantir que es complirà el que està aprovat", per la qual cosa hi haurà "un requeriment formal d'explicacions" a la presidenta de la Comissió Bilateral, la ministra Isabel Rodríguez; a la presidenta de la comissió d'infraestructures, Raquel Sánchez; i a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay. "Hi ha responsables amb noms i cognoms que no arribin els recursos que estaven previstos", ha reblat.

Aquesta exigència d'explicacions es concreta, segons ha explicat, a través de contactes entre els equips dels respectius executius i que hi haurà un escrit formal on es demanaran explicacions detallades.

Plaja ha recordat que ahir el conseller d'Economia, Jaume Giró, ja va expressar el malestar del Govern per aquestes dades, que va titllar de decebedores i humiliants, mentre que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet avui una piulada.