El govern espanyol tira pilotes fora per justificar la manca flagrant d'execució d'inversions a Catalunya. L'encarregada de fer-ho ha estat la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, la catalana Raquel Sánchez, que ha assegurat que el govern espanyol compleix amb les inversions i que està compromès amb Catalunya i les execucions pendents. Ara bé, les bones paraules de Sánchez contrasten, i molt, amb les xifres que vam conèixer ahir, que indiquen que a Catalunya s'han executat 739,8 milions durant el 2021, que es tradueixen en només un 35% del total que estava previst. Ara bé, la ministra també s'ha fet forta i ha exigit que les infraestructures no es facin servir com a "arma llancívola" per tractar altres temes. 

En aquesta línia, la ministra també ha posat excuses a aquesta manca evident d'inversions, recordant que la pandèmia ha dificultat la seva execució. Una dificultat que només es deuen haver trobat a Catalunya, ja que a la Comunitat de Madrid l'any passat es van executar el 184% de les inversions previstes, quasi el triple del que estava previst. Una altra excusa ha estat recordar que s'han reactivat les obres de l'estació de la Sagrera, una infraestructura clau per a Catalunya i Barcelona que fa més de deu anys que hauria d'estar finalitzada, els accessos de l'Aeroport, el corredor mediterrani en el seu tram a Vandellòs o els soterraments ferroviaris a Sant Feliu de Llobregat i Montcada i Reixac.

 

En aquest sentit, Sánchez també ha considerat que "no ens podem quedar només amb les xifres" de l'execució d'inversions i ha recordat que des que ella és ministra, el juny de 2021, s'han desbloquejat més de 3.000 milions d'euros en infraestructures i ha sentenciat que des del 2018 cap comunitat autònoma ha rebut més inversions en infraestructures que Catalunya, demanant que es vagi projecte per projecte a veure com ha evolucionat. Ara bé, aquests projectes que s'ha reactivat, com passa amb la Sagrera, fa anys que s'haurien d'haver acabat, per tant, perquè hi hagués una normalització, el govern espanyol el que hauria de fer és executar molt més del que es pressuposta en un any per acabar tot allò que queda pendent a Catalunya.

"Evidentment, 2020 i 2021 no van ser bons anys per a l'execució, però hem aconseguit un ritme que supera en més d'un 160% la comparativa amb l'any anterior", ha afegit la ministra abans d'assegurar que en pròxims exercicis es comprovarà "el resultat de licitacions i compromisos pressupostaris" ja duts a terme.

Una dinàmica que fa massa que s'allarga...

Tot aquest reguitzell d'excuses i bones paraules de Sánchez ha vingut precedit de la intervenció del secretari d'Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavín, que ha recriminat a la ministra que l'actuació del govern espanyol és inadmissible i que està deixant tirats no només als ciutadans de Catalunya sinó també a les seves empreses que han de fer servir unes infraestructures que comencen a estar obsoletes per la manca d'inversions de l'Estat. En aquest sentit, tal com ha fet aquest mateix dimarts el conseller Jaume Giró, Gavín ha assegurat que a Catalunya només va arribar un de cada tres euros compromesos als pressupostos mentre que a la Comunitat de Madrid en van arribar 5,5 de cada tres promesos. 

Per acabar Gavín ha lamentat que aquesta dinàmica ja fa molts anys que es manté, independentment del partit que hi hagi a La Moncloa, i que s'ha convertit en una constant a Catalunya, recordant que en els últims vuit anys només s'ha invertit el 60% de les inversions promeses recordant que "cada any va a pitjor". Per acabar el secretari ha reclamat una resposta clara i moltes excuses per part de l'Executiu espanyol.