Després de conèixer les últimes dades d'execució pressupostària de l'Estat a Catalunya aquest dilluns, el conseller d'Economia del Govern, Jaume Giró, ha assegurat que no li estranyaria gens que un dia d'aquests el govern espanyol deixés de publicar l'execució pressupostària, ja que la lògica espanyola és que si algun fet o incompliment, com ha estat el cas, pot provocar un perjudici per l'Estat, se soluciona amagant la informació, en una intervenció a l'Institut d'Economia de Barcelona. De fet, parafrasejant a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, Giró ha assegurat que “si volen conèixer la realitat, nosaltres, des del govern espanyol, els ho posarem difícil, perquè aquest coneixement els podria fer mal”.

En aquesta línia, Giró ha recordat que durant el 2021, a Catalunya, per cada 3 euros promesos només en va arribar 1 mentre que a Madrid, per cada 3 euros promesos en van arribar 6. En total han estat 740 milions invertits a Catalunya i 2.100 milions invertits a Madrid, quasi el triple. Més enllà de les dades conegudes ahir, Giró ha lamentat que, un any més, que Montero anunciés la setmana passada que aquest any tampoc no publicarà les balances fiscals, l'eina per saber i conèixer al detall quin és el dèficit fiscal de cada comunitat, encara que veient la inversió, no seria gens bona per a Catalunya. La justificació de la ministra va ser tirar pilotes fora assegurant que en anys anteriors les balances fiscals "s'han usat com a arma de confrontació política".

Alhora, el conseller ha sentenciat dirigint-se a l'audiència: "Si vostès, investigadors, volen saber l’estat de les balances fiscals a Espanya, només podran fer una estimació, perquè l’Estat no els facilitarà el detall de la despesa de l’Estat a Catalunya, ni les dades necessàries per fer el càlcul de les balances". Per a Giró, aquest plantejament de l'Estat "és exactament contrari als valors fonamentals que inspiren els estats de dret moderns i les democràcies" i ha afegit que l’Estat espanyol sembla que segueix considerant els ciutadans, recercadors inclosos, com a menors d’edat, incapaços de pensar per si mateixos. Per últim, ha sentenciat que l'Estat tracta als ciutadans "com si fóssim criatures que necessitem la seva tutela per no prendre mal".

 

Indults 

Sobre l'estat de la democràcia a Espanya, el conseller ha lamentat que ara, quasi un any després de la concessió dels indults, el Suprem hagi anunciat que revisarà la seva legalitat, qualificant aquesta acció d'erosió a la democràcia. En aquesta línia , ha assegurat que el sistema judicial ha entrat en política "conculcant sense gaires miraments el precepte clàssic de la separació de poders". 

Alhora, Giró ha assegurat que és inacceptable l'ús que està fent l’Estat de les seves prerrogatives de vigilància i seguretat, "i com aquesta intromissió ha arribat, fins i tot, als processos electorals, per afectar-ne deliberadament en els seus resultats". Per últim, el conseller ha assegurat els efectes de la descomposició del model territorial són evidents, amb la clara aposta de tots els governs espanyols per la mostra sense complexos d'un model clarament centralista, radial, i "amb una capital hipertrofiada que no té cap aturador a l’hora de xuclar recursos i riquesa de la perifèria".