El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha carregat aquesta tarda contra les dades de l'execució pressupostària de l'Estat a Catalunya el 2021, que es va quedar en un terç del previst, havent desemborsat només un 35,7%. Giró considera que aquestes dades són "veritablement sorprenents, tristes i decebedores" i que les xifres fan que "avui hi hagi moltes raons per voler que Catalunya sigui un nou estat d'Europa". El titular del Departament d'Economia i Hisenda ha denunciat que les inversions que l'Estat va fer al territori català només representen el 9% de tot el que va executar el 2021, quan Catalunya "aporta el 19% del Producte Interior Brut i representa el 16% de la població estatal".

Giró s'ha mostrat contundent contra el govern espanyol perquè sosté que "és sagnant, persistent i humiliant pels ciutadans i empreses de Catalunya que hi hagi aquest menyspreu permanent". Davant les "injustícies", ha assenyalat el conseller, el que ha de fer el Govern és "denunciar la situació" i "no acceptar-les resignadament". Giró ha destacat que això resulta "incomprensible", especialment tractant-se d'un "govern que diu ser el més descentralitzat d'Europa". La "sorpresa", per al conseller, ha estat "desagradable i decebedora".

 

El titular d'Economia i Hisenda ha subratllat que Catalunya és el territori "al qual se li va prometre més inversió i, finalment, ha estat a on menys s'ha executat". Giró ha fet èmfasi en el grau d'incompliment en les inversions de Renfe, Adif o Ports de l'Estat, que oscil·la entre el 15 i 34% del que estava pressupostat. En xifres absolutes, la inversió real de l'Estat a Catalunya durant l'any 2021 va ser de 739,8 milions d'euros, quan el que estava contemplat eren 2.068,1 milions. El conseller ha fet al·lusió a les dades de la Comunitat de Madrid, on es calculava que s'invertirien 1.229 milions i es van executar obres, al final, per valor de 2.086 milions, el que representa un 184%. "Hi ha qui encara es pregunta per què Madrid va com va i Catalunya va com va", ha retret Giró.

Catalunya, la tercera comunitat amb menys inversió per habitant

A banda de ser el territori de l'Estat en què, percentualment, es va executar menys del que estava pressupostat, Catalunya és la tercera amb una inversió desemborsada per habitant més baixa, amb una xifra de 95,1 euros. Només el País Valencià (92,7 euros per ciutadà) i Navarra —que compta amb el concert econòmic i va rebre una inversió de 75,6 euros per persona— se situen en dades inferiors al territori català. La resta d'autonomies supera els 100 euros per habitant i més de la meitat dels territoris, com a mínim, dupliquen Catalunya en inversió per ciutadà l'any 2021: són els casos de Galícia (197,2 euros), La Rioja (203,9 €), Castella-la Manxa (205 €), Cantàbria (207,5 €) o Extremadura (249,4 €). Hi ha unes altres quatre comunitats que encara superen més Catalunya, arribant a triplicar i fins i tot quadruplicar la inversió que es va percebre per cada català: són Castella i Lleó (305,2 euros), la Comunitat de Madrid (307,7 euros), Aragó (333,9 euros) i Múrcia (383,7 euros).