Després que s'hagin fet públiques les últimes dades d'execució del pressupost del 2021 i s'hagi constatat que l'Estat només va invertir a Catalunya el 35,8% del que es va comprometre als pressupostos, des del govern espanyol han anat tirant pilotes fora durant tota la setmana, assegurant que el panorama de les inversions a Catalunya ha canviat radicalment d'ençà que governa el PSOE i que s'han activitat moltes obres que van quedar paralitzades. En aquest sentit, una de les portaveus de l'Executiu de Sánchez ha estat la ministra Raquel Sánchez, que avui ha justificat aquesta problemàtica en una entrevista a RAC1 pel fet que el ritme d'execucions de les infrastructures comporta "una sèrie de complexitats i tramitacions molt llargues", mentre que ha tret pit assegurant que "és una evidència que mai havíem tingut un volum d'obres en marxa tant important".

 

 

L'exalcaldessa de Gavà ha intentat desviar l'atenció de les escandaloses xifres, que tot i "ser importants" s'ha d'intentar anar més enllà i esbrinar les causes que rauen darrere els números: "Hauríem d'anar projectes per projecte i cap està completament aturat. Ens vam trobar amb una situació de partida que reflectia una important manca d'inversions i el que hem fet durant aquests anys és activar-les". En aquest sentit, ha defensat que no és que ella li vulgui treure importància a les xifres, sinó que aquestes "de vegades no reflecteixen la realitat" i deixen de banda petits projectes que són importants, segons el parer de la ministra. 

Compromís amb Catalunya?

Raquel Sánchez també ha descobert l'excusa perfecta pels endarreriments, la pandèmia i la crisi derivada de la guerra d'Ucraïna, tot i que aquestes tenen un petit buit: a altres zones de l'Estat, com ara Madrid, on l'Estat va invertir un 184% del previst amb 2089 milions d'euros executats dels 1.229,4 milions previstos inicialment. Amb tot, ha volgut fer una crida al optimisme i l'esperança, segons les paraules de la ministra, ja que preveu que l'any que ve l'execució serà més positiva, sobretot comparant-ho amb anys enrere:  En el passat, a Catalunya hi havia obres aturades i un sentiment de greuge comparatiu. Ara aquest govern espanyol està compromès amb Catalunya". Per demostrar aquesta afirmació, ha recordat que es va acordar amb Esquerra un seguiment de les execucions, però aquest encara no s'ha produït. 

Ni inútils ni mentiders 

A més, Sánchez també ha intentat justificar que a Madrid s'hagi invertit un 184% del previst, ja que, diu ella, "hi ha inversions que es produeixen per part d'altres ministeris, que es fan allà, però en realitat tenen efectes positius al conjunt del territori espanyol". La ministra ho ha exemplificat amb les obres de l'estació d'Atocha, ja que "es veuran beneficiats els trens que arriben de Barcelona i el Llevant". En aquest sentit, també ha volgut contestar al vicepresident Puigneró, que s'ha plantejat si davant dels últims esdeveniments el govern espanyol és "inútil o mentider", negant les dues possibilitats i fent valdre que quan es reuneix amb Puigneró "trobem acords i solucions".