Des del dia en què Carles Puigdemont va anunciar la seva candidatura a la presidència de la Generalitat en un acte a Elna, el candidat de Puigdemont + Junts per Catalunya ha anat fent crides a la unitat de l'independentisme després d'anys de disputes entre les formacions, que van arribar al seu punt màxim amb la sortida del seu partit del Govern d'Aragonès. Per això mateix, el president de la Generalitat ha aprofitat la seva compareixença al Palau, amb motiu de la diada de Sant Jordi, per advertir que aquestes crides dels seus rivals electorals arriben tard: “No necessitem crides a la unitat tres dies abans de començar la campanya electoral, sinó els darrers tres anys”, ha sentenciat el també candidat d'Esquerra a les eleccions.

Aragonès també ha expressat la seva desconfiança amb les proclames de Puigdemont per la unitat de l'independentisme: “Si abans actuaven d'una manera i ara canvien d'opinió, ningú assegura que després del 12-M no tornin a canviar. No me'n refiaria gaire”, ha conclòs. En les últimes setmanes el to del president contra els seus rivals electorals ha pujat considerablement i, per exemple, ha retret a Puigdemont que el seu sigui un projecte personalista: “El projecte de Puigdemont és Puigdemont”, ha lamentat en reiterades ocasions en aquest mes d'abril. 

El candidat d'Esquerra ha estat preguntat per les enquestes publicades en els últims dies que els situen en tercera posició per darrere del PSC de Salvador Illa i de la candidatura del president a l'exili. En aquest sentit, ha deixat clar que veu un escenari “molt obert” per a les eleccions del 12 de maig. Oriol Junqueras, president del seu partit també hi ha fet referència i ha assegurat que si bé la intenció dels sondejos és desanimar els republicans, ja que els darrers auguren una pèrdua d'entre tres i set diputats per a la formació, aconseguiran només l'efecte contrari. 

“Totes les responsabilitats” pel cas Koldo 

No només Sant Jordi coincideix amb els últims dies de la precampanya per a les eleccions del 12 de maig. També ho ha fet la declaració de Salvador Illa al Congrés —demà dimecres ho farà davant el Senat— a la comissió d'investigació sobre el cas Koldo pel seu paper com a ministre de Sanitat durant els primers mesos de la pandèmia. Si ahir Junqueras va situar la corrupció com una “línia vermella” si es demostraven vincles entre el socialista i aquesta trama, ara Aragonès ha avançat que reclamarà “totes les responsabilitats” si es confirma que hi va haver corrupció en el cas Koldo. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!