El portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha acusat aquest dimarts Salvador Illa d’haver “insultat a la intel·ligència” dels diputats que aquest dilluns van participar en la comissió d’investigació del cas Koldo. “Em va sorprendre perquè va ser el típic compareixent que no s’ha preparat la seva compareixença, i que es pensava que fent-se el boig se’n sortiria amb quatre frases maques”, ha manifestat en roda de premsa a la cambra baixa. “Si algú em tracta de boig, la meva feina és fer-lo veure que no soc burro”, ha manifestat també Rufián, a banda de lamentar que el ministre de Sanitat durant la pandèmia asseguri que “no sabia res” del cas de corrupció que ara esquitxa el PSOE.

Per altra banda, Rufián ha declinat aquest dimarts pronunciar-se sobre la possible estratègia d’aliances que podria tirar endavant el seu partit després del 12-M. S’ha limitat a assenyalar que els republicans pactaran “amb qui els respectin; als seus militants i als seus votants”. “Tots els escenaris són factibles”, ha reconegut el cap de files republicanes a Madrid, que alhora ha insistit que la discussió sobre les eleccions catalanes “ha d’anar més enllà que una discussió entre Junts i ERC”. De la mateixa manera, ha tornat a tancar la porta a pactar amb Aliança Catalana després dels comicis del 12 de maig, perquè “el feixisme és feixisme encara que porti una estelada”.

La compareixença d'Illa

Salvador Illa va haver de defensar aquest dilluns la seva gestió al capdavant del Ministeri de Sanitat durant els mesos més intensos de la pandèmia del coronavirus. L'actual primer secretari del PSC va comparèixer a la comissió d’investigació sobre la compra de material sanitari durant la pandèmia per donar explicacions del cas Koldo i de la suposada relació de la presumpta trama de corrupció amb el seu ministeri.

El primer cos a cos el va tenir amb el representant del PP, Elías Bendodo, que li va preguntar si ell o algú del seu Ministeri “va tenir relació directa amb els capitostos de la trama corrupta de comissions”. El candidat del PSC a les eleccions del 12-M va ser clar: “Cap relació directa amb cap de les empreses; vaig veure al Ministeri una sola vegada el senyor Koldo García, li vaig indicar quin era el procediment i que es dirigís als tècnics, i el resultat de l’equip és que no va contractar res”. “Aquest és l’únic contacte que he tingut amb aquest senyor”, va assenyalar.

De  la mateixa manera, Illa va insistir que ell va remetre Koldo als tècnics, que el van atendre i, seguint el procediment, “el resultat és que el Ministeri de Sanitat no va comprar res a aquestes empreses”. Segons el seu testimoni, això es produïa així en tots els casos, ja que, com a ministre, “reconduïa tothom que es dirigia a ell a les bústies de correu electrònic” i eren els tècnics “els que prenien les decisions amb base a uns criteris”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!