La Festa de la República que celebra cada any ERC als voltants del 14 d'abril ha coincidit enguany amb la precampanya per a les eleccions al Parlament del 12 de maig i s'ha convertit en un míting a l'ombra de l'Arc de Triomf de Barcelona en un calorós matí de dissabte. En ell hi han participat els candidats al Parlament Europeu, Diana Riba i el flamant fitxatge Tomàs Molina, el president del partit Oriol Junqueras i la secretària general Marta Rovira des de Suïssa acompanyada de Ruben Wagensberg, les caps de llista per Tarragona, Lleida i Girona, Raquel Sans, Marta Vilalta i Laia Cañigueral, a banda del president i candidat a les eleccions Pere Aragonès.

🗣️ Recupera aquí l'entrevista íntegra a Carles Puigdemont | VÍDEO
 

💬 Carles Puigdemont: "Si Illa fa un Collboni ja sap quines són les conseqüències per Pedro Sánchez"
 

Ha estat ell qui ha pronunciat el discurs més dur de la jornada disparant doble contra els seus rivals directes en aquestes eleccions, Salvador Illa i Carles Puigdemont: "El projecte de Salvador Illa és Espanya, el projecte de Carles Puigdemont és Carles Pugidemont i el d’ERC és Catalunya, fem que guanyi Catalunya!", ha exclamat des de l'escenari, amb el públic -que l'ha rebut a crit de "president"- dempeus. 

Aragonès, fart de les "mentides" dels seus rivals 

Durant els últims anys en què ha ocupat la presidència de la Generalitat, en una primera etapa al capdavant d'un govern de coalició amb Junts, Aragonès ha evitat entrar en polèmiques amb la resta de formacions. Sembla que amb les eleccions a la vista se li hagi esgotat la paciència: "Per responsabilitat hem callat, hem preferit ser responsables a poder respondre acusacions injustes", ha assegurat Aragonès, criticant que aquestes "mentides" venen de gent que "demanen la confiança per entregar-la a La Moncloa o venen fum i construïxen castells de cartes". "Hem de dir la veritat als ciutadans de Catlaunya, necessiten que alcem la veu", ha clamat Aragonès. 

Així, el president del Govern ha volgut assenyalar les, segons ell, mentides de PSC i Junts, disparant primer contra els socialistes, a qui els ha retret que "ni volen ni aconseguiran" un millor finançament per Catalunya i tampoc defensaran la llengua catalana, traient pit de les millores que s'ha fet durant la seva presidència en aquest sentit. "Ara volen imposar el trilingüisme que proposava Ciutadans, el seu vermell s'està tornant taronja", ha ironitzat Aragonès, que ha apostat també per convertir "Catalunya en el punt de fortalesa de la llengua" davant els atacs que aquesta pateix arreu dels Països Catalans. 

Aragonès, però, també ha disparat contra el seu rival independentista en aquestes eleccions, Carles Puigdemont al capdavant de Junts per Catalunya: "Ara diuen que a la tercera va la vençuda", ha ironitzat sobre el retorn del president Puigdemont a la investidura. Aragonès ha tornat a criticar la sortida del Govern dels consellers de Junts, fent broma sobre el fet que "van marxar perquè defensaven la confrontació per davant de la negociació" i "han acabat negociant amb el PSOE i el seu gran èxit és una taula de diàleg amb el PSOE". 

Rull, candidat efectiu

Abans, durant la seva intervenció, Marta Vilalta, secretària general adjunta del partit i que repeteix al capdavant de la candidatura per Lleida, ha assegurat que si Carles Puigdemont es pot "tornar a presentar a aquestes eleccions és gràcies a la Doctrina Junqueras" i ha definit al número 3 dels juntaires, Jordi Rull, com el seu candidat efectiu per davant de Puigdemont. "Aquells que ens deien traïdors avui veiem com a les seves files el tercer candidat efectiu, Josep Rull, pot ser candidat en aquestes eleccions i el seu secretari general pot fer campanya en llibertat", ha tret pit Vilalta, lamentat que durant els últims anys el seu partit ha treballat "molt sol" a Madrid per aconseguir primer els indults i després la reforma del delicte de sedició. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!