La diada de Sant Jordi coincideix aquest 2024 amb la precampanya electoral per al 12-M. Si els partits ja sortien any rere any al carrer per celebrar la jornada, enguany no podia ser menys i les paradetes s'han convertit en mítings en miniatura i de proximitat. També la d'Esquerra Republicana, on el seu president, Oriol Junqueras, ha atès els mitjans de comunicació després de fotografiar-se amb tothom que li ho demanava. 

Preguntat pels resultats que auguren les enquestes per a la seva formació a les eleccions del 12 de maig (els situen en tercera posició per darrere de PSC i Junts), Junqueras ha assegurat que si bé aquestes tenen la intenció de “desanimar” els republicans, fracassaran en l'intent: "M'encanta enfrontar-me a reptes i les enquestes intenten desanimar-nos. És evident que no ho aconsegueixen, sinó que tenen l'efecte contrari: que posem més entusiasme, ganes i voluntat", ha advertit des de la paradeta d'ERC a la Rambla Catalunya, com la resta de partits i entitats. Els últims sondejos publicats aquest dimarts coincideixen a situar la candidatura de Pere Aragonès com a tercera força, amb entre 26 i 30 escons, pels 33 que va aconseguir el 14 de febrer del 2021, perdent-ne entre 7 i 5. 

Preguntat per la possibilitat d'arribar a pactes amb altres partits polítics, concretament amb Junts per Catalunya i Carles Puigdemont, de qui el mateix Junqueras en va ser vicepresident durant el Govern de l'1-O, el president d'Esquerra ha resolt que la seva voluntat és "pactar amb Catalunya" i la seva ciutadania: "Aquells que estiguin al costat de la societat catalana ja saben on és Esquerra". En els últims dies Junqueras ha retret a Puigdemont que reclami unitat després d'haver decidit sortir del Govern liderat per Aragonès la tardor del 2022 i també ha situat la corrupció com una "línia vermella" per arribar a acords amb altres partits, la mateixa setmana que Illa declara al Congrés i al Senat pel cas Koldo. 

Defensa de la llengua i la cultura des del Govern 

Junqueras ha aprofitat la Diada per treure pit de la feina que ha fet l'Executiu del seu partit en la defensa de la llengua i cultura catalana durant aquesta darrera legislatura: "És molt important que el país preservi la llengua i la cultura i que hi hagi un Govern com aquest que hi ha posat més recursos que mai i que ha obtingut que hi hagi més títols en català a les plataformes que mai, perquè volem compartir la nostra llengua i cultura amb el món sencer". A la paradeta dels republicans també hi havia altres cares conegudes com ara Elisenda Alemany, presidenta del grup municipal a l'ajuntament, Raül Romeva o Carme Forcadell. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!