Aquesta setmana es donarà el tret de sortida oficial a la campanya de les eleccions a Catalunya del pròxim 12 maig, però abans diverses enquestes comencen a augurar un possible resultat dels comicis. Les dues últimes publicades, a El País i El Periódico, coincideixen a apuntar a un clar guanyador: el PSC. Els dos sondejos també mostren com en el pols pel segon lloc entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), el van guanyant els de Carles Puigdemont als de Pere Aragonès. Tanmateix, per primer cop en anys, la majoria independentista perilla en alguns dels escenaris que dibuixen aquestes enquestes. 

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació

📊 Enquestes eleccions de Catalunya 2024: qui guanyarà el 12 de maig? Així van els sondejos

👤 Candidats a les eleccions de Catalunya 2024: llista completa

Els socialistes agafen avantatge 

Des de les primeres enquestes sobre els possibles resultats del 12-M s'apuntava que la força més votada seria el PSC, liderat per Salvador Illa. Però els socialistes cada cop agafen més volada. Així es recull a l'enquesta del GESOP per El Periódico. El PSC es faria amb una forquilla d'entre 38-40 escons millorant notablement els 33 amb els que compta en l'actualitat. D'aquesta manera, els socialistes catalans prenen distància respecte al segon partit més votat, posició disputada entre Junts i ERC. 

La candidatura de Junts + Puigdemont es consolida com a segona força en aquest sondeig amb entre 32 i 34 escons. Per la part baixa de la forquilla, els juntaries no millorarien, per la part més alta sumarien dos representants. El més destacat és com recula ERC, liderada pel president, Pere Aragonès, que no podria mantenir els 33 diputats: es quedaria amb 28-30, perdent entre 3 i 5 diputats. La CUP, l'altre partit que ha conformat la majoria independentista els darrers anys, tampoc surt ben parada d'aquests nous comicis i passaria de 9 diputats a 4-6. Tot plegat fa que en els escenaris més pessimistes per aquests partits, no es podria repetir la majoria independentista, ja que la suma dels tres els deixaria lluny dels 68 escons necessaris. 

Pel que fa a la resta de formacions de l'hemicicle, el PP prendria el lloc de quarta força a Vox, passant de 3 escons a 13-14. L'extrema dreta de Vox cauria d'11 representants a 8-9. Just darrere se situaria Comuns Sumar, que també recularia dels 8 diputats actuals fins als 6-7. Finalment, mentre Ciutadans queda fora de l'hemicicle, una nova formació podria entrar amb un diputat: Aliança Catalana. 

enquesta 12 M El Periodico
Font: El Periódico

Junts es referma com a segona força

L'enquesta de 40 dB per a El País defineix un futur hemicicle molt similar al ja mencionat. El PSC seria la primera força, passant dels actuals 33 escons a 38-40. En aquest cas, Junts aspiraria a un millor resultat: entre 33 i 35 diputats. És a dir, en tots els casos milloraria els 32 escons actuals. D'aquesta manera els de Junts prenen més distància d'ERC. Els republicans passarien de 33 representants a 26-29, de manera que prdirne de 4 a 7 escons.

De nou, si es mira l'estat de la majoria independentista per les forquilles més baixes, està en un moment crític. La CUP passaria dels 9 escons actuals a 7. Aquesta pèrdua de representants de dues formacions independentistes fa que l'independentisme no arribi a sumar els 68 escons necessaris per a la majoria absoluta. 

El PP seria la formació que millor parada sortiria d'aquests comicis, ja que passaria dels 3 escons d'ara a 11-13. Així, prendria el títol de quarta força més votada a Vox, que recularia dels actuals 11 representants a 8-11. Els comuns se situarien darrere amb 5-7 diputats, menys dels 8 amb què compten ara. En aquest sondeig també s'apunta la possibilitat que Aliança Catalana es pugui fer amb un diputat. 

enquesta 12 M El Pais
Font: El País

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!