El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha refermat aquest dissabte el seu lideratge al capdavant del partit durant el 15è gran congrés de la formació, celebrat al Palau de Congressos de Catalunya al llarg del matí: un lideratge que no només s'ha ratificat amb la votació de la militància per designar-ho novament com a primer secretari—sense que hi hagués cap altra candidatura per disputar-li—, sinó que també s'ha materialitzat amb la proclamació del líder socialista al Parlament i cap de l'oposició a Catalunya com a candidat de les pròximes eleccions catalanes del 12 de maig, convocades de forma anticipada per part del president Pere Aragonès després que caiguessin els pressupostos de la Generalitat per 2024 per la manca de suport parlamentari. Unes eleccions a on aparentment s'albira un panorama favorable al PSC, donat que els darrers sondejos del CEO preveuen una victòria socialista, tot i que insuficient per aconseguir la presidència de la Generalitat sense pactar amb altres forces.

En un congrés que ha comptat amb la participació de figures rellevants del partit com l'expresident José Montilla, l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni i l'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, Salvador Illa ha expressat la seva voluntat d'obrir "una nova etapa d'esperança" a Catalunya, per la "normalització política", amb un discurs molt centrat a reivindicar el PSC com un partit "de govern", de bona gestió, i una "eina pels ciutadans" amb la qual aconseguir una Catalunya "pròspera" i amb bons serveis públics. En aquest sentit, ha enaltit el PSC com "la força tranquil·la i constructiva que necessita Catalunya" i ha reivindicat el "llegat" d'històrics del partit i alguns precedents en el càrrec que ara ocupa com Joan Reventós, Narcís Serra, Pasqual Maragall, Pere Navarro, Carme Chacón, Ernest Lluch, Joan Clos i Maria Aurèlia Capmany.

salvador illa zapatero psc efe
Salvador Illa acompanyat de l'expresident espanyol Zapatero aquest dissabte / EFE

Candidat per tots els catalans: "federalistes, autonomistes i independentistes"

"Millorar la vida de tots els ciutadans, visquin on visquin, vinguin d'on vinguin, pensin el que pensin", ha plantejat Illa com a eix del seu primer discurs després d'haver estat proclamat oficialment com a candidat del PSC a les eleccions catalanes del 12-M. El líder socialista ha incidit en presentar-se com a un candidat a president per tota la ciutadania catalana: d'esquerres, de centre, de dretes; federalistes, autonomistes i independentistes. Com a qüestió comuna a tota la ciutadania, Illa ha marcat la prioritat de "recuperar" l'excel·lència del servei públic en aquesta "nova etapa" que s'obre: l'educació, la sanitat, els recursos hídrics i la capacitat d'afrontar una sequera, energia, polítiques d'habitatge, infraestructures de mobilitat.

Carpetada al procés

"Ara toca Catalunya", ha subratllat el primer secretari socialista, una proclama de la qual ha fet bandera el PSC des de fa un temps, amb el lideratge d'Illa i després de l'auge del procés, que consideren "10 anys perduts". En aquesta línia, el primer secretari socialista també ha reivindicat el seu projecte per una Catalunya "que s'impliqui en una Espanya plural i diversa" i en una Europa "amb horitzó federal". Una Catalunya, ha dit, que no sigui "victimista" i que "sumi amb la resta d'Espanya", en comptes de "dividir i aixecar fronteres". "La millor Catalunya està per venir", ha conclòs Illa, finalitzant la seva intervenció amb una onada d'aplaudiments dels seus i amb una gran senyera projectada al fons amb la paraula "president" escrita.

salvador illa congrés psc efe 2
Illa rep els vots favorables de la militància del PSC / EFE

Parlon, Iceta, Moret i Collboni en el seu equip

Amb el seu lideratge refermat, Illa ja ha anat tancant alguns dels noms que formaran part de la nova executiva del PSC que es constitueix per aquest nou cicle electoral. L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, serà la portaveu del partit; i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, l'adjunt a la primera secretaria del partit i president del consell d'alcaldes. Miquel Iceta continuarà com a president del PSC, mentre que Lluïsa Moret, ha estat proposada per Illa com la seva número 2, de forma que la presidenta de la Diputació de Barcelona i també alcaldessa de Sant Boi de Llobregat serà viceprimera secretària del PSC.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!