Eleccions el 12 de maig. El revés que ha rebut el Govern amb els pressupostos ha provocat finalment l'avançament electoral que el president, Pere Aragonès, havia negat un cop i un altre des que l'octubre del 2022 es va quedar amb només 33 diputats arran de la marxa de Junts de l'executiu. Després que el Parlament ha tombat el projecte de pressupostos, Aragonès ha convocat una reunió extraordinària del Consell Executiu per retirar la llei d'acompanyament i comunicar als consellers que la legislatura ha arribat al punt final. Tot seguit ha protagonitzat una compareixença sense preguntes en què ha anunciat la data dels comicis.
 

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, possibles candidats i tota la informació

🔴 Eleccions Catalunya 2024 i llei d'amnistia, DIRECTE I Reaccions i última hora
 

"Les línies vermelles i el bloqueig entre uns i altres ha comportat que el pressupost amb més recursos de la història de la Generalitat de Catalunya hagi estat rebutjat", ha denunciat Aragonès responsabilitzant els grups de l'oposició del fracàs dels comptes. Després de fer repàs dels increments pressupostaris que han quedat tombats en decaure el projecte, ha assegurat que "davant la irresponsabilitat dels grups polítics que avui han rebutjat els pressupostos, cal responsabilitat de país".

Dificultats per al Govern

El fracàs amb els pressupostos ha estat finalment el detonant, però no l'únic element que ha pesat en la decisió d'Aragonès. Damunt la taula ha estat present la persistent sequera, que obligarà el Govern a endurir les restriccions i a assumir el malestar social que això provocarà; les dificultats amb què es troba Junts, sense comptar amb cap candidat designat per a la cursa a la Generalitat; els problemes que haurà d'entomar el candidat del PSC, Salvador Illa, enmig la crisi que travessa el PSOE pel cas Koldo pel qual es pot veure esquitxat, just en el moment en què els somriuen les enquestes... Per contra, ERC ja ha eliminat qualsevol dubte sobre el seu candidat i té Aragonès designat com a cap de llista.

Tot plegat hauria donat peu a la convocatòria immediata,  malgrat que el segon semestre de l'any ja compta amb una cita electoral, les europees del 9 de juny. Dilluns, el president signarà la convocatòria i dimarts es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat (DOG) amb la qual cosa el Parlament quedarà dissolt.

Comença la campanya

Aragonès ha posat ja en marxa la seva precampanya amb el discurs a la galeria gòtica en què n'ha anunciat la data dels comicis. En els sis minuts que ha durat el seu parlament, i després d'atribuir a l'oposició la responsabilitat de no poder fer prosperar els pressupostos, ha assegurat que a Catalunya hi ha dos projectes de país: una visió conformista i ancorada al passat que se sent còmoda amb la dependència del govern de l'Estat, en referència al PSC; i una altra, que ha assegurat que defensa ell, "plenament republicana, que veu el futur amb ambició i l'horitzó inequívoc de decidir en llibertat el futur com a poble".

"Des de l'inici de la meva presidència, el meu compromís, la meva actuació han tingut com a objectiu, allà on hi havia problemes, posar-hi solucions", ha assegurat Aragonès, que ha subratllat que avui hi ha més metges, més sanitaris, més mossos d'esquadra que mai, després que el seu govern es va posar en marxa en plena crisi de la covid. Aragonès ha admès que el seu objectiu era esgotar la legislatura i que Catalunya mereixia una legislatura sencera, però ha conclòs que ara és el moment de "mirar endavant".