El Govern de la Generalitat i el PSC han tancat un acord per als pressupostos del 2024 aquest dimarts 27 de febrer. Després de setmanes de negociacions, l'executiu d'Esquerra Republicana i els socialistes han segellat el pacte. El desllorigador es va produir el passat dimecres al ple del Parlament de Catalunya, on el president, Pere Aragonès, es va comprometre a tirar endavant el pla director urbanístic (PDU) del complex d'oci del Hard Rock. Aquesta era una condició dels socialistes per negociar els comptes del 2024, ja que era una mesura acordada en el marc del pressupost de l'any 2023.

De fet, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ja va avisar al començament de les converses amb els republicans que no començaria a negociar els comptes del 2024 fins que no s'hagin complert els del 2023. Els comptes de l'any passat, acordats entre ERC, PSC i comuns, incloïen una comissió per a la modernització de l'aeroport del Prat, que ja està en marxa; un conveni per a l'execució de la B-40 entre Terrassa i Sabadell, que ja està executat; i el PDU del Hard Rock, que no està efectuat, però Aragonès s'hi ha compromès. A més, l'acord arriba després d'un pacte per als pressupostos de l'Ajuntament de Barcelona entre republicans i socialistes, mentre tots dos partits també negocien l'ingrés d'ERC al govern del consistori barceloní. 

A l'espera dels comuns

Per ara, el Govern compta amb 66 diputats del Parlament de Catalunya, a dos de la majoria absoluta. Tot i que el Govern ha mantingut converses amb Junts per Catalunya i la CUP, l'executiu està negociant intensament els comptes d'enguany amb els comuns. De fet, els de Jéssica Albiach posen com a condició per donar llum verda als pressupostos que no tiri endavant el PDU del Hard Rock, malgrat que és una mesura que no s'inclouen dins dels pressupostos, ja que és un acord polític. En aquest context, també entren en escena els pressupostos i el govern de Barcelona, i és que els d'Ada Colau encara no garanteixen el suport als comptes de Jaume Collboni i ho condicionen a l'entrada a l'executiu barceloní.

El Govern de la Generalitat, com a mesura de pressió als comuns, ha convocat un Consell Executiu aquest dimecres, on aprovarà els comptes de l'administració catalana del 2024. Ara, totes les mirades estaran posades sobre els comuns i a l'espera de com evolucionin les converses al consistori barceloní. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!