Marta Vilalta ha destacat aquest matí la tasca feta pel president Aragonès a l'hora d'aconseguir el suport d'En Comú Podem per tramitar els pressupostos, després del no de la CUP.  Segons la secretaria general adjunta i portaveu d'ERC, Pere Aragonès "s'ha arremangat" en la negociació per aconseguir desbloquejar els comptes i ha volgut recordar que Junts va demanar al president que assumís responsabilitats. "Això és el que ha fet Aragonès i l'acord ha estat possible. Ens sentim satisfets", ha assegurat Vilalta lloant la feina del president de la Generalitat en una entrevista a Ser Catalunya. 

Per altra banda, ha volgut treure importància al dur discurs que va fer ahir el diputat de Junts, Joan Canadell, qui va retreure a Esquerra durant el ple d'ahir que apostés per la "via àmplia", tot assegurant que el pacte amb els comuns és un preludi d'un nou tripartit amb el PSC. Canadell va sentenciar que l'acord amb els comuns esquerda la majoria política independentista i que si el Govern prescindeix del suport del 52% sobiranista del Parlament "la legislatura quedarà tocada" i posarà en risc el compromís d'avançar en el procés independentista. Ara, Vilalta ha volgut fer valdre la "complicitat" en la feina compartida entre Aragonès i el conseller d'Economia, Jaume Giró, destacant  que veu futur al president Aragonès i la resta del Govern. 

Coherència 

De la mateixa manera, també ha volgut treure ferro al fet que en Pere Aragonès i alguns consellers d'ERC abandonessin l'hemicicle quan Canadell va pronunciar aquestes polèmiques paraules: "No sempre es comparteix i es coincideix amb el que s'està escoltant. Van fer el que consideraven més adient. Tothom és lliure de dir allò que vulgui, però posem èmfasi en els fets", ha dit.

Amb tot, Vilalta ha admès que el més coherent era tramitar els pressupostos amb la majoria de la investidura, és a dir, amb la CUP, però ha afirmat que "no ha estat possible". Per això, ha agraït "l'esforç i predisposició" dels comuns, que han repetit com a socis per als pressupostos.

"Mai pot ser un fracàs"

Per altra banda, la secretaria general adjunta d'ERC també ha intervingut a TV3, on ha reiterat que "tenir uns pressupostos a disposició del país mai pot ser un fracàs" i ha aclarit que si bé amb els comuns s'han pactat millores sectorials, els pressupostos també inclouen algunes qüestions pactades amb la CUP durant les negociacions amb els anticapitalistes. Per tot plegat, tot i la crisi de govern que ha obert el suport dels comuns pactant amb Esquerra, Vilalta ha assegurat que la majoria del 52% segueix viva al Parlament. 

Tot i que ahir la portaveu de Junts, Elsa Artadi, va anunciar que demanaria una "reunió amb urgència i del més alt nivell" amb ERC per avaluar en quin estat es troba l'acord de legislatura amb els republicans, "per analitzar tots els acords, valorar quins s'estan complint i quins no", Vilalta ha assegurat avui que no han rebut "cap convocatòria per tenir una trobada sobre la majoria independentista"

 

Barcelona, moneda de canvi? 

Marta Vilalta també ha volgut comentar el fet que Ernest Maragall i l'equip d'Esquerra a la capital catalana votin finalment a favor dels pressupostos d'Ada Colau a l'Ajuntament de Barcelona després de l'acord amb els comuns. En aquest sentit, la portaveu ha defensat que "el preu a pagar no és Maragall sinó desbloquejar els pressupostos de la Generalitat". Per això, ha argumentat que ERC ha assumit "contradiccions" a Barcelona perquè era "l'única manera" de desbloquejar la situació. "Primer està el país i la gent", ha conclòs. 

A la imatge principal, Marta Vilalta / Foto: Carme Rocamora