Aprovar els pressupostos del Govern ha estat un acte de responsabilitat per als comuns. Ho ha dit aquest dilluns al debat de votació de les esmenes el diputat Joan Carles Gallego, que precisament ha estat punta de llança del grup en la negociació amb l'Executiu. "Vam entrar l'esmena perquè no acabàvem de veure que la negociació millorés els pressupostos. Finalment vam fer un exercici de responsabilitat i ens vam arremangar", ha explicat.

Gallego ha defensat que l'aprovació dels comptes perquè, segons ha dit, "és l'acte més important d'aquest Parlament". Així doncs, ha volgut emfatitzar la idea que amb la tramitació dels comptes es poden canviar "coses reals que afecten la vida de la gent". El que no ha esmentat, però, ha estat que a canvi els republicans han avalat els comptes a l'Ajuntament de Barcelona.

 

Sense entrar en respondre els retrets del PSC, que ha ironitzat que aquests són els segons pressupostos del Govern ERC-Junts que aproven, ni en el cos a cos amb Junts, Gallego ha reivindicat que amb l'acord han pogut "influir" en l'"orientació de les polítiques del Govern".

Joan Carles Gallego Comuns Montse Giralt

El diputat d'En Comú Podem Joan Carles Gallego ha liderat les negociacions dels pressupostos amb el Govern / Foto: Montse Giralt

Acords i elements pendents

I ha esmentat punts de l'acord com l'impost als aliments ultraprocessats, la millora del model de les tasques de cures i de la llar, l'increment de recursos al sector de la indústria, la internalització dels serveis del 061 i el 112 o els acords en matèria de mobilitat.

Tanmateix, també ha reconegut que hi ha altres aspectes amb els quals encara difereixen amb l'Executiu, com la salut mental i bucodental, la renda garantida i l'ingrés mínim vital. Aquest matí, la líder de la formació, Jéssica Albiach, també ha afegit a aquests desacords el Hard Rock i els JJOO d'hivern

Gallego també ha apel·lat a seguir negociant fins el 23 de desembre, data de la votació final dels pressupostos, i ha obert la porta a altres formacions. "Volem seguir treballant amb més gent. Així el 23 de desembre tindrem uns pressupostos millor construïts", ha dit. I és que els comuns sempre han reconegut que voldrien incloure els socialistes al consens dels comptes.

Gallego també ha tingut temps per respondre el diputat de Junts Joan Canadell, que ha estat molt crític amb el pacte entre republicans i comuns. "Al Mercat de Sant Antoni s'hi pot anar a canviar cromos, però millor vagi al Mercat de Sant Antoni a comprar llibres", li ha etzibat.

 

Imatge principal: el president Aragonès i el portaveu dels comuns, David Cid / Foto: Montse Giralt