Les tensions derivades del cop que ha causat el "no" als pressupostos per part de la CUP dins el Govern d'ERC i Junts van creixent així com passen les hores. Mitja hora abans que hagi arrencat el debat a la totalitat al Parlament, la portaveu de Junts, Elsa Artadi, ha anunciat que la seva formació demanarà una "reunió d'urgència i al més alt nivell" a ERC per avaluar en quin estat es troba l'acord de legislatura: "Analitzar tots els acords, valorar quins s'estan complint i quins no" i veure com es dona recorregut a la legislatura del 52%, ha afirmat Artadi.

 

La dirigent de Junts ho ha dit després d'una reunió del grup parlamentari que s'ha celebrat a la Cambra catalana i on han valorat el preacord del Govern amb els comuns per garantir la tramitació dels comptes. Mentre que la líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha assegurat que és un acord entre l'Executiu i els comuns, Artadi ho ha negat i ha dit que és d'ERC i Comuns: "El Govern no ha pactat amb els comuns. ERC, en lloc d'arremangar-se va abandonar les negociacions amb la CUP i es va llençar als braços dels comuns", ha retret Artadi.

"Només la majoria del 52% ens pot fer seguir avançant cap a la independència del nostre país", ha afegit la diputada de Junts, que ha criticat que els d'Oriol Junqueras no estan donant el recorregut que pertoca a la legislatura del 52%, i els ha acusat d'haver fet un acord poc treballat amb la CUP a l'inici de la legislatura, el que considera que ha causat que els anticapitalistes hagin decidit bloquejar ara els pressupostos: "Vam avisar que l'acord era precipitat i feble i que calia treballar a tres bandes. Sis mesos després s'ha confirmat el que dèiem, l'acord no ha arribat a bon port", i ha assegurat que el seu partit ha estat fent "tots els esforços" per refer la unitat independentista: "Ens hauria agradat que ERC hagués fet el mateix". 

ERC, la "crossa" de Colau

En aquest sentit, ha alertat que ERC ha obert les portes a un partit polític -els comuns- que tenen com a objectiu trencar la majoria de l'independentisme: "És un partit obertament hostil contra l'independentisme", i ha lamentat que la moneda de canvi hagi estat l'Ajuntament de Barcelona, en referència a que l'acord inclou que ERC aprovarà els pressupostos d'Ada Colau: "ERC seguirà sent la crossa del pitjor Govern municipal de Barcelona. Per això nosaltres ahir no vam participar a les reunions amb els comuns. Era una negociació política i amb objectiu clar: Barcelona". 

Sigui com sigui, ha apuntat que els pressupostos segueixen sent els elaborats pel conseller Jaume Giró, que són uns bon pressupostos, i que l'acord amb els comuns no els alteren, però que si alteren la majoria de la investidura, el que al seu parer és "políticament rellevant" i ha de tenir "conseqüències". I ha dit que malgrat ara es tingui garantit que es tramitaran els comptes, això és un fracàs de l'independentisme i en concret del president Pere Aragonès, "que és el màxim responsable de vetllar pels acords".

"La decisió de pactar amb els comuns és políticament rellevant. Avui hi ha un gir, s'abandona la majoria independentista, s'abandona un camí i volem saber on som", ha reiterat Artadi, que ha insistit que la reunió amb ERC ha de ser el més aviat possible i que la voluntat de Junts és que continuï la legislatura del 52%. 

La roda de premsa s'ha celebrat poc després que Aragonès hagi sortit a explicar el preacord amb els comuns. Segons el president, no ha saltat pels aires cap acord del 52%, i ha assegurat fins i tot que la majoria independentista s'ha reforçat amb l'entrada dels comuns.