El suport dels comuns als pressupostos no els ha estalviat les crítiques de Junts, que ha acusat la formació de Jéssica Albiach d'utilitzar els comptes de la Generalitat per fer un canvi de cromos amb els de l'Ajuntament de Barcelona i del govern de Pedro Sánchez. El diputat de Junts Joan Canadell ha deixat clar el malestar del seu grup amb el pacte tancat ahir per ERC amb la formació morada. "La via àmplia no és unitat independentista és autonomisme i el preludi d'un nou tripartit", ha advertit. La intervenció del diputat de Junts ha provocat un malestar evident a les files republicanes i que el president, Pere Aragonès, demanés explicacions al vicepresident, Jordi Puigneró.

Canadell ha sentenciat que l'acord amb els comuns esquerda la majoria política independentista i que si el Govern prescindeix del suport del 52% sobiranista del Parlament "la legislatura quedarà tocada" i posarà en risc el compromís d'avançar en el procés independentista. No només això, el diputat s'ha preguntat directament sobre com queda el compromís que van tancar ERC i la CUP que el president, Pere Aragonès, se sotmetés a una qüestió de confiança a mitja legislatura. "Malgrat no haver-los signat tenim dret a saber", ha advertit.

 

El diputat ha insistit en l'aposta de Junts per la confrontació amb l'Estat i de defensa de l'1-O i ha dedicat un avís directe als republicans: "si ERC vol girar cap a l'autonomia no ens hi trobarà".

Procés en fase d'estancament

Canadell ha assegurat entendre els dubtes de la CUP perquè Junts també els té, i ha admès que té raó quan parla que el procés ha quedat situat en una fase d'estancament. Ha aprofitat per retreure que els republicans van voler pactar abans la investidura amb la CUP que amb Junts, ha ironitzat que aquell pacte entre republicans i cupaires "ha durat poc" i ha atribuït aquest situació a què "els acords fets amb presses no sempre són la millor solució".

Als comuns els ha retrets que hagin convertit els pressupostos en moneda de canvi com els cromos al Mercat de Sant Antoni. "Negociar els pressupostos de la Generalitat a canvi pressupost ajuntament de Barcelona o estabilitat a Madrid no és ajudar la gent", ha retret Canadell, que ha assegurat que "Junts per Catalunya serà la garantia que el model d'Ada Colau a Barcelona no es traslladi al conjunt de Catalunya".

El diputat ha relativitzat els termes de l'acord tancat amb els comuns i ha assegurat que no hi han introduït "cap canvi important, cap renúncia, cap projecte clau no han aconseguit aturar res". "Això demostra que són uns bons pressupostos", ha reblat.

 

 

A la imatge principal, el diputat Joan Canadell durant la intervenció davant del ple per exposar el posicionament de Junts davant les esmenes a la totalitat dels pressupostos / Montse Giralt