El darrer tram de la negociació del projecte de pressupostos ha fet evident les febleses de la majoria independentista que sustenta el Govern de Pere Aragonès. Al desmarcatge de la CUP sentenciat dissabte, s'hi ha afegit les diferències entre els socis de Govern davant la decisió d'ERC d'apostar per l'acord amb els comuns. Junts no ha participat en les negociacions amb la formació morada el cap de setmana i ha estat informada dels resultats en un Consell Executiu extraordinari aquest matí. Quan Aragonès ha comparegut al migdia al Palau de la Generalitat per anunciar públicament el pacte amb la formació de Jéssica Albiach, Junts encara no havia anunciat la decisió de la seva executiva sobre l'acord.

En aquest context poc abans de dos quarts de cinc de la tarda s'ha enfilat al faristol del Parlament el conseller d'Economia, Jaume Giró. El responsable d'Economia ha començat la seva intervenció anunciant una reflexió d'urgència sobre el que ha passat les darreres hores. Després de celebrar que els pressupostos puguin tirar endavant i entrin en vigor l'1 de gener per primer cop en 11 anys, ha admès que la millor opció hauria estat "que haguessin prosperat amb la majoria independentista" i que la seva satisfacció no es completa.

Majoria independentista

Això no obstant, ha llençat un avís directe a les formacions unionistes: "Que ningú es faci il·lusions, que ningú vegi en això un afebliment de les nostres aspiracions. Segur que tard o d'hora serem capaços de demostrar la unitat estratègica de l'independentisme i treballar cap a l'horitzó que aspira la majoria del país", ha reblat.

Ha insistit en l'aposta del Govern pel dret a decidir, davant d'un estat que "ha respost com els estats que enyoren ser antics imperis, forçant les costures de la llibertat i la veritat"; ha assegurat que això no esquerda les conviccions dels socis de Govern i que els partits que fan costat a l'executiu defensen uns valors als quals no estan disposats a renunciar; i ha pronosticat que una Catalunya independent sortiria guanyant comparat amb la situació actual, governi qui governi a Madrid, com ho demostren decisions com la del TC de tombar la rebaixa de l'IRPF a les rendes més baixes.

 

Giró s'ha mostrat convençut que abans de morir veurà la independència de Catalunya. "Però som aquí per parlar no dels pressupostos que podríem tenir sinó dels que tenim. No per parlar de les nostres conviccions sinó de les nostres responsabilitats", ha conclòs.

Crida a la CUP i PSC

El conseller ha recordat que avui es voten les esmenes a la totalitat dels pressupostos, és a dir, si poden seguir o no la tramitació davant la Cambra, per la qual cosa ha instat la CUP i el PSC a ajudar a superar aquest tràmit i continuar negociant els comptes per acordar esmenes. "Diputats de CUP i PSC els demano que pensin en consciència el sentit del seu vot, suspenguin per un dia les consideracions tàctiques i interessos de partit i votin el que creguin que és millor per a la ciutadania", ha reclamat.

 

El conseller ha advertit que "seria un acte d'irresponsabilitat política privar els ciutadans de l'oportunitat i els recursos per superar la crisi econòmica i social que ha representat la pandèmia"

Pressupostos verds i feministes

Giró ha insistit que els pressupostos que avui comencen la tramitació al Parlament són expansius i dissenyats per transformar Catalunya; ha assegurat que són socialment molt sensibles, verds, feministes, inclusius, orientats a la infància i a les persones amb menys recursos.

Pel que fa les finances del Govern, ha recordat que la pandèmia ha posat fi a una fase de sis anys seguits de creixement i que, malgrat que les previsions de creixement del PIB i de l'ocupació són optimistes, no seria realista pensar que les conseqüències de la pandèmia desapareixeran. A més, a la pandèmia hi ha afegit altres incerteses: inflació, escassedat de matèries primeres i encariment de l'energia.

Això no obstant, com a aspectes positius s'ha referit al creixement de la demanda interna; creixement de les exportacions, que ja superen els nivells del 2019; caiguda de la taxa d'atur tres punts i mig per sota de la mitjana espanyola i gairebé al mateix nivell que fa dos anys...

Giró ha assegurat que dins de les dificultats les finances de la Generalitat estan bastant sanejades, i ha reiterat un cop és la denúncia del dèficit fiscal. "Si una part important de la riquesa que generem com a país no s'evaporés cada dia davant dels nostres ulls, aquests pressupostos serien molt millors".

 

El conseller d'Economia, Jaume Giró, durant la seva intervenció al ple del Parlament / Sergi Alcàzar