En el primer debat d'aquesta precampanya electoral, el president de la Generalitat i candidat d'Esquerra Republicana, Pere Aragonès, ha retret l'absència de Carles Puigdemont, que ha estat substituït pel número 3 de la seva candidatura, Josep Rull, a qui els republicans ja es refereixen com el candidat efectiu de Junts. "M'hauria agradat que estiguessin presents tots els caps de llista", ha apuntat Aragonès, paraules que no han agradat a Rull, que li ha reclamat més sensibilitat amb la situació de Puigdemont. Hores més tard, després de rebre crítiques a les xarxes socials per les seves declaracions, Aragonès ha contestat via X, abans Twitter.

"Reitero la disposició per fer debats, amb tothom i on sigui, també a la Catalunya Nord. És bo i necessari que el país conegui les propostes i la visió de futur de cada cap de llista. El president Puigdemont no vol debatre. Si volgués, seria tan fàcil com posar hora i lloc. Perquè això no va de format ni de llocs. Negar-se a aquesta i a totes les alternatives, malgrat posar totes les facilitats, evidencia que no hi ha cap voluntat", ha escrit Aragonès a les xarxes, després del debat d'aquest matí de dilluns. Junts ha optat per enviar el número 3 de la candidatura, per davant d'Anna Navarro, el fitxatge del partit per a aquestes eleccions. 

Els debats, al punt de mira

Les discussions entre els partits de cara a la campanya electoral han marcat aquestes primeres setmanes d'abril, ja que la situació de Carles Puigdemont a l'exili fa impossible la seva participació en els que se celebrin en territori espanyol. Per això mateix, Pere Aragonès va proposar un debat electoral a tres amb Puigdemont i Illa a la Catalunya Nord, on des de fa setmanes està instal·lat el candidat de Junts per confrontar les seves propostes de país. Illa se'n va despenjar i Aragonès va reiterar la seva proposta, en aquest cas un cara a cara amb Puigdemont, que ell també ha rebutjat, considerant que els dos partits independentistes no haurien de fer un "cara a cara", sinó treballar "colze a colze". 

Posteriorment, el seu partit va demanar a la CCMA que el debat a Catalunya Ràdio i TV3 tingués lloc a Perpinyà, a la Catalunya Nord, on han reobert recentment la seva delegació. El cap de campanya, Albert Batet, ho justificava per tal de garantir "igualtat de condicions" entre els candidats a l'hora de fer el debat, "sense traves tècniques que impedeixin o dificultin la plena expressió del president Puigdemont". Alguns dels partits van mostrar la seva negativa frontal a aquesta proposta, mentre que ERC va assegurar que la veia amb bons ulls, reiterant que Aragonès està disposat a debatre allà on sigui i en tots els formats. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!