No a la proposta d'Aragonès. El PSC descarta fer debats electorals fora de Catalunya i que només siguin a tres amb Salvador Illa, Carles Puigdemont i el republicà. La viceprimera secretària i directora de la campanya dels socialistes per a les eleccions al Parlament del 12 de maig, Lluïsa Moret, ha reaccionat al suggeriment que aquest divendres ha fet el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en què es mostrava disposat a desplaçar-se fora del país per poder fer un debat amb Puigdemont i Illa. Moret ha defensat que el candidat socialista participarà "en aquells debats que es desenvolupin a Catalunya i comptin amb la participació de la majoria dels caps de llista de les formacions polítiques amb representació al Parlament".

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació

En aquest sentit, els tres criteris que el PSC tindrà en compte per acceptar la participació d'Illa als debats electorals serà que aquests "es facin a Catalunya" i siguin organitzats "tant per mitjans de comunicació, institucions i organitzacions com agents de la societat civil". El segon factor és que "comptin amb la presència de la majoria dels caps de llista" i, finalment, que "tinguin difusió, sigui pels canals televisiu, radiofònic o digital". Segons qui també és presidenta de la Diputació de Barcelona, els debats són "espais que enriqueixen el debat polític a partir de la confrontació de propostes" i ha advocat perquè es duguin a terme "respectant al màxim la pluralitat representada al Parlament". Encara sobre aquesta qüestió, Lluïsa Moret ha afegit que seria "bo" que estiguin "protagonitzats pels números 1 de cada llista, perquè els catalans i les catalanes tenen dret a conèixer de primera mà els plantejaments que fan els aspirants a la presidència de la Generalitat".

Aragonès vol un debat a tres "on sigui i quan sigui"

Precisament, una de les incògnites és si Puigdemont podrà participar en els debats electorals. El president a l'exili va anunciar a la conferència d'Elna que tornarà a Catalunya per ser investit al Parlament si té la majoria, de manera que aquest retorn no es produirà durant la campanya electoral. Preguntat per aquesta circumstància, el president Pere Aragonès ha anunciat en una entrevista a RAC1 que està disposat a anar "on sigui i quan sigui" per poder fer un debat amb el candidat de Junts+ Puigdemont per Catalunya i al qual també convidaria el presidenciable del PSC, Salvador Illa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!