Aquest dijous a la nit ha començat, oficialment, la campanya electoral al País Basc. Oficialment perquè els partits fa setmanes, i fins i tot mesos, que estan en campanya, igual com passa a Catalunya de cara a les eleccions del proper 12 de maig. Venen unes setmanes de moltes entrevistes, actes i debats, i precisament aquests últims són els que presenten una gran incògnita: hi podrà participar el president a l'exili i candidat de Junts + Puigdemont per Catalunya, Carles Puigdemont? Aquest divendres el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat, en declaracions a RAC1, que està disposat a desplaçar-se on faci falta per poder debatre amb el president a l'exili. Aragonès ha obert la porta a celebrar un debat a tres, en el qual també estaria convidat el candidat del PSC, Salvador Illa, "on sigui i quan sigui".

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació

El patró sistemàtic del CNI

El president Aragonès exigeix "responsabilitats polítiques" després que el jutge que instrueix la causa per l'espionatge del cas Pegasus al cap de l'executiu hagi rebutjat arxivar la investigació contra l'exdirectora del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) Paz Esteban. Segons una prova pericial presentada per la defensa d'Aragonés, va ser infectat des del 2018, tot i que el Suprem ho va autoritzar pels anys 2019 i 2020. "Hi ha hagut activitat sistemàtica de l'Estat de manera il·legítima per espiar l'independentisme", ha dit, destacant que "cal arribar fins al final". D'altra banda, el republicà ha considerat que la possible investigació de PSOE, Junts i ERC per l'amnistia és una "vulneració de poders".

El candidat d'ERC el 12-M ha recordat que "la separació de poders és que els parlaments i els governs legislin, i els jutges apliquin les lleis". Ha estat la reacció del president al fet que l'Audiència Nacional hagi demanat a la Fiscalia si és competent per investigar PSOE, Junts i ERC per la llei d'amnistia. La jutgessa veu "possible" infracció penal arran d'una querella d'Abogados Cristianos i obre diligències prèvies. El president ha valorat que és una "mostra més que hi ha determinats estaments que passen per damunt de tothom com a garants de la unitat d'Espanya". Tot i això, Aragonès ha afirmat que l'aplicació de l'amnistia no perilla.

Recorreran contra la decisió de la JEC

A més a més, Aragonès s'ha referit al posicionament de la Junta Electoral Central (JEC) que considera que la presentació de la proposta de finançament singular per a Catalunya, duta a terme pel Govern en roda de premsa el 19 de març, és propaganda electoral a les portes del 12-M. El cap de llista dels republicans ha anunciat que recorreran contra aquesta decisió que arriba després d'una denúncia del PSC. El president ja ha advertit que "no ens hem de quedar els informes al calaix" i ha defensat que la proposta de finançament era un "mandat" del Parlament. Ha lamentat que els socialistes no vulguin parlar de finançament singular i ha assegurat que "no tenen propostes".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!