La reunió del Consell Executiu d'avui, aquest cop sí, ha estat la darrera de l'actual Govern de la Generalitat un cop ERC i Junts han tancat l'acord per a la investidura de Pere Aragonès, que està previst que es faci efectiva aquesta mateixa setmana. El vicepresident, que des de la inhabilitació de Quim Torra ha assumit les funcions de president, ha dirigit unes paraules de comiat als membres de l'executiu abans d'acabar la reunió.

És el segon cop que Aragonès s'acomiada del gabinet. Ja ho va fer el passat 23 de març, pocs dies després que Laura Borràs assumís la presidència del Parlament i davant la possibilitat que l'acord per a la investidura es tanqués amb rapidesa. Això no obstant, no va ser així, i han calgut tres mesos per al pacte, que ahir van presentar el candidat a la presidència i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez.

En la seva intervenció, el vicepresident "ha posat en valor la feina de tots i cadascun dels consellers del Govern" i ha expressat paraules d'agraïment, segons ha explicat Budó. Així mateix, ha fet repàs de les dificultats que l'executiu ha hagut de fer front aquesta legislatura, des de catàstrofes naturals fins a la sentència de l'1-O, i de manera especial ha agraït la feina feta, en especial durant aquests mesos en què en plena pandèmia per la Covid va ser inhabilitat Quim Torra.

Cinc dies per prendre possessió

El ple d'investidura del nou president està previst que se celebri entre dijous i divendres, segons ha explicat. En els cinc dies que segueixen al ple d'investidura s'ha de procedir a la presa de possessió del nou president i, tot seguit, la del Govern.

Budó no ha concretat si Quim Torra prendrà part en els actes de presa de possessió  -habitualment és el president sortint qui penja la medalla de president al seu successor-, i s'ha limitat a subratllar la necessitat d'adaptar la cerimònia a les mesures anticovid. En aquest sentit, ha recordat que la cerimònia de les Creus de Sant Jordi van ser els mateixos premiats els que van recollir la medalla.

En relació a les paraules de la ministra María Jesús Montero emplaçant el Govern a abandonar les vies unilaterals, Budó ha insistit a recordar que a les darreres eleccions l'independentisme va aconseguir el 52% dels vots i que aquest suport a les urnes "el que està demanant és la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l'Estat espanyol que caldrà abordar a través d'una llei d'amnistia i del dret a l'autodeterminació". "Emplaço al Govern espanyol i a la ministra a llegir també la realitat de les urnes a Catalunya", ha reclamat.

 

A la imatge principal, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, durant la seva darrera roda de premsa / Rubén Moreno