Les reaccions des de Madrid al principi d’acord entre ERC i Junts no s’han fet esperar. Després que les dues formacions independentistes s’hagin entès per desencallar la investidura i conformar un nou Govern, des de La Moncloa envien un missatge: que s’abandoni la unilateralitat i s’aposti pel diàleg entre l’Estat i la Generalitat. De fet, la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha confiat que la taula entre els dos governs, aturada des de fa més d’un any, pugui tornar a caminar dins els “límits del respecte constitucional”.

En una entrevista a la SER aquest dilluns al matí, Montero ha celebrat que s’eviti la repetició electoral i se surti de la interinitat “en una comunitat tan important com Catalunya”. Si bé estan a l’espera dels detalls de l’acord, la dirigent socialista ha “esperat que les tres formacions independentistes hagin entès que la conformació de govern ha de comportar l’abandonament de les vies unilaterals”. En aquest mateix sentit, ha desitjat que “hagin après de l’etapa anterior”, malgrat que la conformació del nou executiu pugui estar carregada de “simbologia”.

Montero no ha amagat que preferiria un govern presidit per Salvador Illa, i que hagués pogut intentar la investidura, però des de La Moncloa “donen la benvinguda” al nou govern català que es conformi i “estenen la mà per al diàleg i per reprendre l’agenda”. Així, ha apostat per reactivar “com més aviat millor” la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat, “des d’un clima i voluntat de voler avançar” i tenint en compte els “límits”, començant pel “respecte institucional”. Ha insistit que cal abandonar la “confrontació” d’etapes anteriors.

No s’ha mullat sobre la carpeta dels indults als presos polítics, que només està pendent de l’informe del Tribunal Suprem aquest mes abans d’anar al Consell de Ministres. La ministra portaveu ha repetit les generalitats dels últims mesos, i ha remarcat que encara es troba en tràmit. Montero ha assegurat que, en tot cas, “no afecta el futur de Catalunya”.

En termes similars s'ha expressat el ministre Miquel Iceta, que ha demanat al futur executiu "estabilitat", que "treballi per al conjunt dels catalans" i "disposició al diàleg". El titular de Política Territorial s'ha mostrat "partidari de reprendre la taula de diàleg com abans millor", un cop s'hagi produït la investidura de Pere Aragonès i la conformació de govern.

Millor sense Iglesias

Preguntada per la sortida de Pablo Iglesias de l’executiu central i de la política, la portaveu de l’executiu central ha ironitzat que “el senyor Iglesias està millor sense la cua”. Ha donat a entendre que el relleu de Yolanda Díaz ha estat un canvi cap a millor, i ha subratllat que tenen molt bona relació amb la vicepresidenta tercera. “Crec que és bo que les formacions es vagin reinventant i aprofitant les seves oportunitats”, ha conclòs María Jesús Montero.