Tot i que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, encara no ha convocat el ple d'investidura de divendres, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ja ha fet un primer comiat preventiu a l'executiu que ha hagut d'encapçalar els darrers mesos arran de la inhabilitació de Quim Torra. Ha estat una referència "per si de cas", segons ha explicat la consellera de Presidència, Meritxell Budó, que ha insistit que les negociacions estan en mans dels partits.

El comiat s'ha fet en acabar la reunió del Consell Executiu d'aquest dimarts, Aragonès ha expressat unes reflexions sobre el que ha representat aquesta legislatura, sobre les dificultats que han hagut d'afrontar, entre les quals s'ha referit a "la repressió" i "una pandèmia colpidora", per la qual cosa s'ha expressat un "agraïment comú entre tots els membres del Govern per haver estat a les dures i les madures en la gestió d'aquesta pandèmia".

La portaveu del Govern ha subratllat que era un comiat per si un cas era l'últim Consell Executiu i sense obviar la possibilitat que finalment no hi hagi investidura i aquest govern hagi de continuar. Cap altre membre del Govern ha fet més consideracions al respecte. Budó ha situat la referència "com a anècdota" i ha assegurat que els membres del gabinet s'han conjurat a "ser-hi fins al moment en què hi hagin de ser".

Amnistia: "El PSOE no falla"

En relació amb la decisió de la Mesa del Congrés aquest dimarts de rebutjar la tramitació de la llei d'amnistia presentada per ERC, Junts, PDeCAT i la CUP, Budó ha retret l'aliança del PSOE amb PP i Vox per tombar la iniciativa fins i tot abans que es pogués debatre.

"El partit socialista no falla mai. Sabíem que aquesta vegada tampoc fallaria a l'hora d'alinear-se amb PP i Vox. No només s'oposen a la tramitació de la llei, sinó que ni tan sols en volen parlar", ha lamentat la consellera, que ha denunciat que "només es pot parlar d'allò que al govern de l'estat espanyol li interessa que es parli". "Han dit que al Congrés dels Diputats no es pot ni tan sols parlar de la llei d'amnistia", ha reblat.

Cap voluntat d'afrontar el conflicte

Budó ha subratllat que si la resolució del conflicte passa per l'amnistia i per l'exercici del dret a l'autodeterminació, la decisió del PSOE deixa clar que "el partit socialista no té cap voluntat d'afrontar des de la política el que és un conflicte polític".

La consellera no amaga que "és un mal senyal" que el PSOE hagi vetat fins i tot el debat, i ha advertit que seria necessari "un canvi radical d'actitud".

25

El vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, durant la reunió d'avui / Jordi Bedmar

Covid: "No es pot descartar cap escenari"

La consellera ha evitat avançar les mesures que acordarà el Govern de cara a Setmana Santa per fer front a la Covid i ha insistit que fins divendres no s'acabarà de decidir, atès que s'ha detectat que l'estancament en la reducció de les dades s'està convertint en un creixement dels indicadors, com la incidència acumulada a set dies o la positivitat dels tests d'antígens, mentre que el factor de reproducció ja supera l'1.

Per tot plegat, ha admès que amb molta probabilitat caldrà mantenir les restriccions, tot i que no se n'ha parlat de moment de noves. "Més que por a una quarta onada, hem d'estar expectants a la possibilitat que hi hagi aquesta quarta onada. Hem de ser molt curosos per evitar trobar-nos en aquests escenaris", ha advertit.

Budó ha recordat els nous confinaments que s'estan imposant a Europa, per la qual cosa ha admès que "no es pot descartar cap escenari".

La consellera ha insistit en aquest punt que les vacunes han d'arribar de manera massiva a tots els territoris.

D'altra banda, el Goven ha tancat en la reunió d'avui l'acord amb l'Ajuntament de Barcelona per traslladar els centres penitenciaris de Wad Ras i Trinitat Vella, que s'havia paralitzat arran de l'aparició de residus en el sòl on s'han de construir les noves presons.

 

A la imatge principal, un moment de la reunió del Consell Executiu d'aquest dimarts / Jordi Bedmar