No és, ni de lluny, l'única reacció de l'espanyolisme contra la llei d'amnistia pactada entre PSOE i els partits independentistes per la reelecció de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Sí que és, però, la que demana anar més enllà exigint la destitució del socialista l'endemà de ser investit i la convocatòria d'unes noves eleccions generals a l'Estat. Es tracta del manifest que un grup de militars retirats de les Forces Armades han fet públic en els últims dies i que ha distribuït la pàgina web de l'Asociación de Militares Españoles en una publicació acompanyada per una fotografia de la roda de premsa en la que ETA comunica l'assassinat de Carrero Blanco, que poc té a veure amb el contingut d'aquesta llei d'amnistia contra la qual carreguen els exsoldats. Aquests militars deixen ben clar des d'un bon principi que tots els que signen el manifest estan retirats. Pot consultar el text fent clic en aquest enllaç directe a la seva pàgina web o en el següent document. 

 

Els militars que apostaven per afusellar 26 milions d'espanyols 

Segons ha publicat el diari El País, darrere d'aquest manifest hi ha una cinquantena de caps i oficials que demanen als seus companys que si que continuen en actiu que destitueixin Pedro Sánchez. Entre ells, tal com ha recollit el mitjà, hi ha també diferents membres del conegut com a xat de La XIX de l'Aire que, el 2020, es va fer famós perquè reclamaven afusellar 26 milions d'espanyols, també nens. Aquest grup d'exmilitars va enviar dues cartes a Felip VI buscant la seva complicitat davant d'un govern espanyol que, fa tres anys, ja posava en perill segons ells la "cohesió nacional". En el grup de whatsapp, un dels líders més actius era el general en la reserva Francisco Beca Casanova, que va escriure a la resta de veterans missatges com: "Crec que em quedo curt afusellant 26 milions!" o "Les maniobres del 36 van proporcionar uns quants anys de progrés. Espanya està plena de gent ingovernable". Tal com va transcendir més tard, els missatges de Beca Casanova asseguraven que entre els 26 milions d'espanyols que s'havien d'afusellar també hi havia nens. Tot i que un dels seus companys del grup de whatsapp advertia al exmilitar de la gravetat de les seves paraules, ell no se'n va desdir: "Per l'amor de Déu, els nens és l'únic innocent que ens queda", li retreia, però Beca es va mostrar impassible: "Res, res, la purga és la purga". 

Mesos més tard, la Fiscalia de Madrid va arxivar la causa en considerar-ho "llibertat d'expressió". El ministeri públic considerava que aquestes afirmacions no eren constitutives d'un delicte de discurs d'odi i defensava que els militars "exposaven opinions amb total llibertat i en confiança d'estar entre amics". La Fiscalia va argumentar, d'acord amb la informació del Ministeri de Defensa, que cap militar estava actiu i que no existia, per tant, una possibilitat de contagi en l'actual composició de les forces armades espanyoles. També admet que no s'havia pogut accedir al denominat xat "La XIX del Aire", ja que era privat. Tot i assumir que són comentaris "inapropiats", la Fiscalia va decidir arxivar el cas en considerar que faltava context i que "res apunta que l'objectiu fos promoure o incitar a l'odi o la violència".