El soroll de sabres entorn de la figura del Rei posa en dubte els suposats valors democràtics de la cúpula militar, en especial d'aquells comandaments ja retirats i que no estan subjectes a l'obligació de no emetre opinions polítiques. El discurs ultranacionalista de Vox fa efecte en ells —i també entre els militars en actiu, jutjant pels resultats electorals de zones amb població militar— i ha de cridar l'atenció que els comandants retirats, una vegada lliures d'emetre opinions polítiques, ho facin amb un discurs antiquat, carpetovetònic i on l'admiració per la dictadura franquista traspua per tots els porus.

En aquest context, en els últims dies s'ha tingut coneixement d'almenys dues cartes dirigides al rei Felip VI on s'assumeix el discurs de la ultradreta i es busca la complicitat del monarca —que, lluny de desautoritzar-los, es conforma amb guardar silenci— davant d'un govern espanyol que, a parer seu, posa en perill la "cohesió nacional".

Aquest cap de setmana es va saber de l'existència d'una carta firmada per 73 excomandaments de l'Exèrcit de Terra jubilats on es titllava l'actual govern espanyol de "socialcomunista avalat per filoetarres i independentistes", però anteriorment, un altre grup d'excomandaments, en aquest cas de l'Exèrcit de l'Aire, membres de la XIX Promoció de l'Acadèmia General de l'Aire, va enviar primer una carta al Parlament Europeu i després una altra a Felip VI on expressaven la seva preocupació per les relacions del govern espanyol amb partits "l'objectiu dels quals és la separació d'una part del territori de la nostra Pàtria" i davant de "la impossibilitat d'estudiar en espanyol en regions d'Espanya".

Segueix en directe tota l'actualitat sobre el coronavirus (Covid-19).

El signant d'aquesta missiva en representació de part dels seus companys va ser el general de divisió de l'Exèrcit de l'Aire en la reserva Francisco Beca Casanova, el mateix que, segons revela el digital Infolibre, participa activament en un grup de Whastapp anomenat XIX que agrupa veterans d'aquesta promoció i en el qual va escriure missatges de dubtós pedigrí democràtic.

Sempre segons el mitjà citat, aquests són alguns dels missatges escrits per Beca:

"Crec que em quedo curt afusellant 26 milions!!!!!!!!"

– "Les 'maniobres del 36' van proporcionar uns quants anys de progrés encara que alguns ho van passar malament. Espanya està plena de gent ingovernable i l'única forma possible és culturitzar la gent, cosa que és impossible amb l'esquerra. És trist, però és la realitat espanyola"

"Tal com està la situació l'única forma d'aturar-la és extirpat el càncer!!!!!"

– "No [van ser les úniques sublevacions] però només les de Primo de Rivera i la de l'Irrepetible [amb referència a Franco] van portar pau i prosperitat a Espanya".

– "La societat espanyola està dividida i els bons són més covards que els dolents en l'actualitat. Només queda (desgraciadament) repetir la història"

– "No vull desanimar-vos però amb paraules i a hores d'ara no es pot canviar res".

Segons el mateix mitjà, Beca hauria negat haver escrit aquests missatges malgrat que apareixien enviats des del seu mòbil.