El coronel no té qui li escrigui, però el Rei sí. Són els militars retirats que volen afusellar 26 milions d’espanyols i li envien cartes perquè intervingui contra el govern de coalició. Uns veterans que, també, tenen el suport d’efectius que estan en actiu. Davant d’aquest panorama, Felip VI, vestit amb l'uniforme de l'Armada, ha optat per passar-hi de puntetes durant la Pasqua Militar. S'ha limitat a assenyalar la Constitució com el "camí escollit democràticament pel poble espanyol" i que els militars hi estan "incondicionalment compromesos". El president espanyol Pedro Sánchez ho ha observat tot des de primera línia, juntament amb els ministres Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska. El context no podia ser més explosiu per al monarca, i no per la pandèmia, que ha estat l'element menys atípic. La titular de Defensa sí que ha estat molt més explícita que el cap d'Estat.

El soroll de sabres sembla no arribar a La Zarzuela. El Rei ha protagonitzat avui la seva setena pasqua militar, la pitjor des que va prendre les regnes del regne el 2015. Ha estat la més amarga. S’han complert les expectatives. No se n’esperava res del seu discurs a la sala del tron del Palau Reial de Madrid. Com ja va fer en el discurs televisat de Nadal, ha passat de puntetes per tots els escàndols que esquitxen la monarquia, malgrat els molts fronts oberts. No només són els tripijocs i la corrupció del pare, que també, sinó també el soroll de sabres provinent de militars retirats i actius de l’Exèrcit espanyol que li envien cartes en termes colpistes. Les mateixes Forces Armades davant les quals ha parlat avui.

Així, en el seu discurs, el monarca espanyol ha esquivat la carpeta calenta dels militars colpistes com ha pogut. Com ja va fer per Nadal amb la corrupció del rei emèrit, ho ha resolt amb una referència vaga que podria fer en qualsevol altre parlament. El Rei ha defensat que “tots estem subjectes” a la Constitució espanyola. La Carta Magna, ha afegit, “és el camí escollit lliurement i democràticament pel poble espanyol” i és, també, "l’origen de la legitimitat de tots els poders i institucions de l’Estat”. I ha conclòs: aquesta legitimitat “es renova cada dia respectant-la i observant-la”. No s’ha sortit en cap moment del guió.

La gran majoria del discurs del Rei s’ha centrat en la pandèmia del coronavirus i en la tasca que han realitzat les Forces Armades en diversos àmbits per a combatre-la, des de l’Operació Balmis fins a l’Operació Baluart. Fins i tot ha fet referència a l’aniversari de l’expedició de Magallanes i Elcano, que ara fa cinc segles va completar la primera circumnavegació de la Terra. En canvi, per als militars que li envien cartes, no ha tingut cap paraula en públic. Només un parell de línies lliures de ser interpretades.

Seguint el protocol d'aquesta cerimònia, Felip VI ha conclòs amb un visca a Espanya, que ha estat respost amb un "visca el Rei" de la cúpula militar.

Robles: "Una minoria insignificant"

A diferència del Rei, Margarita Robles sí que ha volgut tenir unes paraules per als militars colpistes que envien cartes al monarca. La ministra de Defensa, que ha posat en mans de la Fiscalia els xats d’exmilitars retirats, ha assegurat que pertany a una “insignificant minoria” que només “perjudica el prestigi” d’unes Forces Armades “modernes i altament preparades” per al segle XXI. Per això, ha garantit que els 120.000 homes i dones que avui integren l’Exèrcit actuen amb “la més estricta neutralitat política”. Ha circumscrit novament els episodis ultres a militars retirats, malgrat alguns episodis de militars en actiu.

Fiscalia ho investiga

Finalment, la Fiscalia Provincial de Madrid va decidir obrir diligències el passat desembre per a investigar els exmilitars que es pronunciaven en termes colpistes i enviaven cartes al rei Felip VI. Segons el comunicat difós, el ministeri públic considera que en el xat XIX de l’Exèrcit de l’Aire veu que s'hi “aboquen manifestacions totalment contràries a l'ordre constitucional fent al·lusions velades a un pronunciament militar”. Es va produir després que el Ministeri de Defensa ho posés en mans de la Fiscalia. "La seva conducta exemplar no té res a veure amb manifestacions que repugnen el respecte degut a una societat democràtica, pluralista i basada en la llibertat política i ideològica", assegurava el Ministeri en el seu comunicat.