La Fiscalia de Madrid ha arxivat la causa relativa al xat del grup de Whatsapp de militars espanyols en què es parlava, entre altres qüestions, de donar un cop d'estat contra el govern espanyol actual i "afusellar els 26 milions de fills de puta" en considerar-ho "llibertat d'expressió". El ministeri públic considera que aquestes afirmacions no són constitutives d'un delicte de discurs d'odi i defensa que els militars "exposaven opinions amb total llibertat i en confiança d'estar entre amics".

La Fiscalia argumenta, d'acord amb la informació del Ministeri de Defensa, que cap militar està actiu i que no existeix, per tant, una possibilitat de contagi en l'actual composició de les forces armades espanyoles. També admet que no s'ha pogut accedir al denominat xat "La XIX del Aire", ja que és privat.

Així doncs, tot i assumir que són comentaris "inapropiats", la Fiscalia ha decidit arxivar el cas en considerar que falta context i que "res apunta que l'objectiu fos promoure o incitar a l'odi o la violència".

En aquest sentit, l'escrit recorda que la llibertat d'expressió permet "fer judicis personals, creences, pensaments i opinions i la veracitat no entra en joc, ja que les idees o opinions no poden ser descrites com a vertaderes o no en una societat democràtica avançada".

El cas

A finals de novembre 73 alts comandaments de la reserva de l'Exèrcit de Terra espanyol van enviar una carta a Felip VI mostrant-li "suport i lleialtat" davant el que descriuen com "aquests moments difícils per a la pàtria" a causa del govern "socialcomunista" amb el suport de "terroristes i partits proindependència". La missiva recorda que comandaments en actiu sabien que s'estava redactant la carta, no hi van donar importància i no s'està duent a terme cap investigació.

Després, el 3 de desembre es va saber que el signant d'aquesta missiva en representació de part dels seus companys va ser el general de divisió de l'Exèrcit de l'Aire en la reserva Francisco Beca Casanova, el mateix que, segons va assegurar Infolibre, participa activament en un grup de Whastapp que agrupa veterans d'aquesta promoció i en el qual va escriure missatges de dubtós pedigrí democràtic. En concret, s'expressaven parers com la necessitat d'aniquilar "26 milions de fills de putanens inclosos". 

Aleshores, la ministra de Defensa, Margarita Robles, va posar els fets en coneixement de la Fiscalia, però va afirmar que les forces armades són "completament democràtiques" i va argumentar que cap dels participants formen part actualment de l'exèrcit. Des del departament de Robles assenyalen que vigilen els moviments d'aquests exmilitars pel seu intent de pressió sobre Felip VI, "a qui volen fer còmplice de les seves posicions".