Militars retirats de diversos cossos han elaborat un manifest en el que reclamen a les Forces Armades la destitució del president, Pedro Sánchez, i la convocatòria de noves eleccions davant la, al seu judici, "absència de justícia, igualtat i democràcia" a Espanya. El manifest, al qual s'ha adherit l'Associació de Militars Espanyols (AME), s'ha fet públic aquest divendres, després que Sánchez hagi pres possessió del seu càrrec, justifica la seva petició amb l'article 8.1 de la Constitució que, en relació amb les Forces Armades, té la missió de "defensar l'ordenament constitucional", que veuen en "greu perill per la falta d'independència judicial". Segons ha publicat El País, darrere dels signats hi ha militars que formaven part del polèmic grup de WhatsApp La XIX del Aire, on es proposava afusellar fins a 26 milions d'espanyols. El diputat de Sumar Íñigo Erregón ha estat dels primers a carregar contra el manifest i ha demanat adoptar "mesures contundents i exemplars" contra els implicats.

En el text, els militars retirats, que es declaren "preocupats per l'esdevenir d'Espanya", denuncien l'"assetjament de l'Estat de Dret en copar el poder Executiu la majoria dels òrgans judicials", la qual cosa "anul·la la independència del poder judicial i la separació de poders".

 

 

Suspensions per manifestar-se públicament contra el govern espanyol

Aquest manifest arriba només quatre dies després que el director general de la Guàrdia Civil, Leonardo Marcos, decretés la suspensió cautelar durant tres mesos de sou i feina de tres agents per una "falta molt greu" per haver-se manifestat públicament contra l'amnistia i el govern espanyol. Es tracta d’un sergent i un agent de l'associació professional minoritària Aprogc i un de la Jucil, majoritària en el cos, que en els últims dies s’han mostrat públicament contraris a l’amnistia i han criticat el govern espanyol. A més, els dos de l’Aprogc van dir que estaven disposats a vessar la seva sang per defensar Espanya.

Malestar a les casernes militars

En la mateixa línia, a principis d'aquest mes de novembre, i davant la por en alguns sectors de que Pedro Sánchez acabés reunint el suport necessari per ser president, cosa que ha passat, un col·lectiu sota el nom d'Acción Civil va decidir difondre a les casernes militars de tot Espanya una carta en què es demanava un cop d'estat. La missiva, que portava per títol 'Carta del poble a les forces armades i forces i cossos de seguretat', demanava, en nom de la societat espanyola, "una resposta de l'Exèrcit espanyol, de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!