Cop dur de l'ANC. L'entitat independentista ha publicat aquest dijous el seu informe de fiscalització del Govern, que pretén avaluar l'acció de la Generalitat durant el primer trimestre del 2022 en el marc de l'estratègia independentista. L'Assemblea no s'ha amagat, i ha carregat amb contundència contra l'executiu de Pere Aragonès. Així, ha recordat que, des de ja fa mesos, la Generalitat ha decidit "renunciar a la confrontació en pro d'una taula de diàleg amb l'Estat espanyol", i així "deixar l'objectiu de la independència en un segon pla". Segons constata l'ANC, aquesta situació no ha millorat. Tot al contrari: s'ha intensificat. "Aquest primer trimestre de l'any, la regressió ha anat un pas més enllà", lamenten. "A Catalunya es visualitza un pacte d'estabilitat per dalt amb l'Estat espanyol".

Són diverses les qüestions que han fet situar l'Assemblea en aquesta postura, però en destaquen tres de principals: la taula de diàleg, els Jocs d'Hivern i l'acord pel català. I és que, pel que fa al primer element, no es reuneix des de setembre, i encara no hi ha data per a la seva represa. Pel que fa a l'esdeveniment esportiu, l'ANC ja va plantar-s'hi en contra en la seva fórmula compartida amb l'Aragó i liderada pel Comitè Olímpic Espanyol, advertint que es tractava d'una "campanya d'espanyolització". I, finalment, remarquen la situació crítica pel que fa a la llengua: "No només no s'ha fet res per combatre la sentència del 25%, sinó que ara es proposa que sigui el Parlament qui legitimi aquestes sentències modificant la Llei de política lingüística per incloure-hi el castellà com a llengua de l'ensenyament a Catalunya".

Sobirania econòmica i energètica inexistent

L'ANC també lamenta la situació que es viu en altres aspectes. Així, destaquen que "en l'àmbit de la sobirania fiscal, financera i econòmica no hi ha hagut novetats destacables aquest trimestre", per la qual cosa s'està lluny del que reclama l'entitat per avançar cap a la independència. I, en termes de sobirania energètica, avisen que es continua "amb la paràlisi dels darrers anys". "Catalunya és enormement dependent de les importacions d'energia (95%), el sistema energètic continua sent molt ineficient i només un 8% de l'energia final és d'origen renovable". I adverteixen també de la regressió en la seguretat pública, ja que subratllen que el Govern "ha entrat en una deriva repressora i censora" com asseguren que demostra l'enviament dels Mossos d'Esquadra al tall de la Meridiana.

Amb tot plegat, l'Assemblea només aprova l'executiu català en un únic àmbit: l'acció internacional del Govern. Destaquen que durant aquest primer trimestre del 2022 s'ha incrementat la presència catalana a l'exterior, "traslladant la situació de conflicte i repressió que es pateix a Catalunya i els anhels independentistes de l'electorat majoritari en el discurs més contundent de la Conselleria". A més, celebren l'obertura de noves delegacions en llocs estratègics, el que consideren "un nou potencial", però remarquen que "caldrà esperar com es desenvolupen abans de poder avaluar-ne els resultats".