El pla de govern no està pensat per a la ruptura amb l'Estat. Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) després d'avaluar els primers 100 dies de govern de Pere Aragonès: "Som conscients que el Govern no proposa una confrontació encaminada a la ruptura. La ruptura institucional no està prevista en el pla de govern".

Així ho ha expressat la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, en una roda de premsa per valorar les accions que ha fet l'executiu català fins ara comparades amb el decàleg proposat per l'entitat sobiranista per assolir la república catalana. Una avaluació que l'entitat ha alertat que farà de manera trimestral per anar revisant i fiscalitzant l'acció de Govern.

Fiscalización 100 primeros días Govern

Paluzie no ha volgut aprovar ni suspendre l'acció de l'equip de Pere Aragonès, ja que ha opinat que tot just comença la legislatura i que per tant, és normal que el grau d'execució sigui baix. A diferència d'altres vegades en què l'ANC acostuma a pressionar i ser molt crítica, en aquesta ocasió ha optat per donar un vot de confiança al Govern: "En aquests moments no sabem com evolucionarà. Nosaltres voldríem que evolucionés d'una altra manera, però ara estem pendents d'aquests dos anys, dels dos anys de taula de diàleg i de gestió autonomista", ha declarat Paluzie, per després assegurar que no seran dos anys perduts sempre que s'avanci per preparar millor el país per a la ruptura, amb accions decidides i també corregint "retrocessos en seguretat pública i en política lingüística". 

 

Per tot plegat ha dit que la intenció de l'ANC amb aquestes valoracions trimestrals és ser propositius, perquè cal aglutinar tots els moviments possibles: "La independència no la farem ni el moviment popular sol, ni només als carrers ni a les institucions. L'aconseguirem el dia que vagin alineats el front institucional, el moviment popular i el món internacional". 

Valoració de la carta de Puigdemont

Després que el president Carles Puigdemont hagi escrit una carta en la qual ha rebutjat l'indult anticipat, Paluzie ha dit que està "molt d'acord" amb el que expressa: "No vam fer tot el que vam fer per aconseguir uns indults". I ha explicat que l'estratègia antirepressiva de l'Assemblea és que els tribunals acabin condemnant l'estat espanyol "per la criminalització que ha fet de drets" i que s'acabi anul·lant el judici del Tribunal Suprem. Per això ha expressat que els indults, que considera que són "solucions parcials", no són realment solucions, i ha declarat que l'única garantia de drets és avançar en el procés de la independència.

Durant la roda de premsa l'ANC ha estat coneixedora que el Tribunal de Comptes no accepta els avals per als 34 ex alts càrrecs de la Generalitat, cosa que Paluzie ha dit que no li sorprèn i ha avisat que "s'activaran". Preguntada per la possibilitat que la Caixa de Resistència pugui assumir els pagaments, ha dit que a hores d'ara és impossible, però ha detallat que els partits polítics ja tenien previst aquest escenari i alternatives, com assumir-ho amb propietats. 

A la imatge destacada, roda de premsa de l'ANC per valorar els primers 100 dies de govern / ANC