La candidatura dels Jocs d'Hivern pel 2030 guanya un altre detractor. I és que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) s'ha posicionat avui de manera pública, afirmant el seu rebuig a una candidatura que consideren "catalano-espanyola". En un comunicat, l'entitat ha afirmat que els Jocs Olímpics significaran "una campanya d'espanyolització totalment incoherent amb la lluita per la independència". D'aquesta manera, la plataforma Stop Jocs Olímpics, que s'oposa a realitzar aquest esdeveniment esportiu als Pirineus, rep un nou aliat que amplia notablement el seu suport.

La postura de l'ANC ha estat decidida "per unanimitat" en una resolució fixada aquest cap de setmana per part del plenari de socis de l'entitat. L'organització independentista argumenta que "en circumstàncies normals" no els tocaria posicionar-se sobre els Jocs Olímpics, entenent que hi pot haver diversitat d'opinions entre els socis, però ha remarcat que l'actual situació no és normal. "No som un Estat independent, l'Estat espanyol ha criminalitzat i persegueix el moviment independentista i cerca la nostra assimilació nacional".

"La candidatura ni tan sols és una candidatura catalana, sinó que és una candidatura conjunta amb Aragó. La visualització externa dels Jocs serà en clau nacional espanyola i contribuirà al missatge de falsa normalització de la situació política, atès que representarà una col·laboració amb una altra comunitat autònoma", argumenten. A més, adverteixen que aquest esdeveniment esportiu és sempre "una oportunitat pels Estats per practicar el nacionalisme". "Aquests seran uns jocs espanyols, on es practicarà el nacionalisme espanyol, amb la col·laboració del Govern de la Generalitat", avisen.

Aragó i Andorra reclamen participar

L'anunci de l'ANC arriba en un moment complicat per a la candidatura catalana dels Jocs d'Hivern, que cada cop sembla més destinada a compartir-la amb altres territoris. Fa només uns dies, el president de l'Aragó, Javier Lambán, exigia un protagonisme a parts iguals per a la presentació de la candidatura. A més, advertia al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que, en cas de competir els dos territoris per fer-se amb els Jocs, "guanyaria Aragó". I ara és Andorra la que reclama un tros del pastís. Divendres passat, Aragonès es reunia amb el cap del govern andorrà, Xavier Espot, i aquest darrer subratllava la capacitat del seu país com el domini esquiable més gran i més ben dotat del sud d'Europa. Així, destacava que l'aportació del petit territori podria garantir l'èxit de la candidatura, i el mandatari català es mostrava obert a una col·laboració.

"No podem votar a cegues"

La decisió de l'ANC s'ha pres després de ser contactada per Stop Jocs Olímpics. Precisament, la plataforma va comparèixer la setmana passada al Parlament per criticar com el Govern estava gestionant la consulta que s'ha de fer al Pirineu per tirar endavant, o no, la candidatura. "No podem votar a les cegues. Sembla que la Generalitat vol que les veïnes votin sense tenir la informació, sense concrecions, per d'aquesta manera tenir un xec en blanc i fer el que vulguin un cop tinguin l'aval", lamentava el portaveu de l'entitat, Bernat Lavaquiol. La plataforma contra la celebració d'aquests jocs compta amb el suport de personalitats com Kilian Jornet, Quim Torra, Lluís Llach, Ruben Wagensberg o Anna Gabriel.