Reacció. L'Assemblea Nacional Catalana ha urgit l'independentisme a reaccionar després de conèixer el contingut de l'informe que està treballant el Parlament Europeu sobre l'espionatge amb Pegasus, i que assenyala directament el govern espanyol. Un text demolidor amb l'Estat, segons l'ANC, ja que totes les proves apunten que és el responsable del CatalanGate, l'escàndol de ciberespionatge més gran a Europa que va afectar 65 personalitats independentistes i que va sacsejar la política catalana l'abril passat.

Davant d'això, l'entitat ha exigit que els partits del Parlament reaccionin amb contundència i suspenguin tota col·laboració i negociació amb el govern espanyol i els partits que en formen part, un dard que assenyala especialment el PSOE. Aquestes relacions han d'estar suspeses, diu l'ANC, fins a esclarir els fets. I per fer-ho, reclamen la creació d'una comissió internacional independent, impulsada pel Parlament de Catalunya, que permeti resoldre tots els dubtes que encara planegen al voltant del CatalanGate. No només això, sinó que l'entitat també defensa l'obertura d'un servei real i efectiu d'empara de les persones espiades, dotant-les de defensa jurídica i assistència tècnica i psicològica finançada per les institucions públiques catalanes.

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha recordat que la plataforma també s'ha vist afectada directament pel CatalanGate, ja que l'expresidenta Elisenda Paluzie i l'expresident Jordi Sànchez, a més d'altres membres, han estat víctimes d'atacs "només pel seu compromís amb la independència de Catalunya". L’Assemblea també ha actuat judicialment: va posar una querella per aquest cas, que va ser admesa a tràmit a finals de juliol pel jutjat d’instrucció 23 de Barcelona. L'entitat havia demanat la recusació del jutge que la va admetre, Jaime Conejo Heredia, pel seu biaix polític acreditat per publicacions antiindependentistes a les seves xarxes socials i per la seva vinculació a l’exèrcit espanyol, però abans que es resolgués la recusació, aquest jutge, que era suplent, ha estat substituït per una nova jutgessa titular, María Àngels Falip Ibarz, i s’ha retirat la recusació.

El contingut de l'informe, demolidor

L'ANC també ha volgut recordar que l'informe preliminar de la comissió afirma que “en almenys 4 estats de la unió”, entre ells l’Estat espanyol, “s’ha fet servir programari espia il·legítimament”, que “l'anàlisi dels atacs mostra un patró clar”, i que la majoria dels atacs del Catalangate coincideixen i es relacionen amb moments de rellevància política a Catalunya. Tanmateix, critica les autoritats espanyoles per la seva poca col·laboració i no haver entregat prou informació. En roda de premsa, l'eurodiputada holandesa i ponent de la comissió d'investigació, Sophie In‘t Veld, va denunciar la doble moral de la Unió Europea: “Quan els atacs a la democràcia venen des de dins, la Comissió calla. Quan l'amenaça a la democràcia no és un desconegut llunyà, sinó els governs dels estats membres de la UE, la Comissió considera de sobte que la defensa de la democràcia europea ja no és una qüestió europea”. En aquest sentit, va dir que la Comissió d'Investigació de Pegasus està fortament polititzada. “De vegades es pot sentir la presència dels governs nacionals en els nostres debats”, va afirmar. Aquesta ingerència política sembla ser el motiu pel qual el comitè encara no ha visitat Espanya, tot i que és el país europeu on l'espionatge ha estat més utilitzat, si bé In't Veld confia que s'acabi complint aquest compromís.