L'Assemblea Nacional Catalana ha demanat apartar el jutge a càrrec de la querella pel Catalangate per "falta d'imparcialitat". L'ANC ha exigit recusar el titular del jutjat número 23, Jaume Conejo Heredi, per sospites sobre la seva "falta d'imparcialitat". En aquest sentit, critiquen que el magistrat compartia a través del seu perfil de Facebook continguts de Societat Civil Catalana i del portal de Dolça Catalunya. "Les opinions i articles difosos pel magistrat recusat podrien ser expressió d’un biaix ideològic i de signe contrari al que representen els investigats, significats de forma evident amb la causa independentista catalana", argumenta l'Assemblea. També han recordat que Conejo va ser tinent auditor de la fiscalia juridicomilitar, fet que evidencia que manté lligams amb l'exèrcit i "pot afectar els criteris d'objectivitat i imparcialitat". 

La querella de l'ANC denunciava la vulneració de diversos drets fonamentals, com el dret a la intimitat i el dret d'associació de persones pel fet de ser independentistes i membres d'organitzacions de la societat civil. Tot això, arran de l'espionatge que van patir els líders independentistes i els caps dels moviments sobiranistes populars, anomenat Catalangate. És per això, que l'entitat ha considerat que aquests drets estarien "en perill" a càrrec d'un jutge amb un passat lligat a l'exèrcit espanyol i amb un perfil a les xarxes notablement espanyolista. Definitivament, el passat 5 d'agost, l'advocada que porta la querella dels cinc afectats per l'espionatge amb Pegasus (Elisenda Paluzie, Jordi Sànchez, Sònia Urpí, Arià Bayè i Jordi Domingo) va presentar un escrit de recusació del magistrat Jaime Conejo Heredia.

Cal recordar que, tal com va informar l'ANC, la querella en qüestió ja va ser admesa a tràmit.  Així, després que el titular del jutjat d’instrucció 32 de Barcelona, que té la primera causa per l’espionatge amb Pegasus des del 2020, rebutgés les noves querelles presentades aquest any arran de la confirmació del CatalanGate, actualment hi ha sis jutjats diferents de Barcelona que tenen sobre la taula aquest espionatge a l’independentisme català: el jutjat d’instrucció 20, la querella de dos càrrecs d’ERC; el jutjat d’instrucció 21, els tres d’Òmnium; el jutjat 22, els tres de la CUP; el jutjat d’instrucció 23, els cinc de l’ANC; el jutjat d’instrucció 24, la de l’advocat Andreu van den Eynde, més el jutjat d’instrucció 32, amb la primera querella de Roger Torrent i Ernest Maragall. A banda, un jutjat d’instrucció de Madrid investiga l’espionatge patit pel penalista Gozalo Boye.

En un comunicat, l’Assemblea va afirmar que l’objectiu de la querella és “esbrinar qui hi ha al darrere d’aquests fets delictius”. I va afegir: “Si bé es desconeix la identitat dels autors dels fets, l’advocat de l’entitat, Toni Abat i Ninet, entén que els fets i l’interès polític que generen les persones querellants apunten que els autors haurien de ser membres dels poders públics de l’Estat.” L’ANC sosté que podrien de ser “membres del Centro Nacional de Inteligencia o alguna divisió específica de les forces de seguretat de l’Estat, com la Policia Nacional o la Guardia Civil, que hagin pogut tenir accés a aquesta eina d’espionatge”. És per això que ara demanen la recusació del jutge Conejo per la seva vinculació amb el cos militar espanyol.