El comitè del Parlament Europeu que investiga el cas Pegasus a la Unió Europea inicia les visites als països afectats per aquest cas d'espionatge. La primera parada del recorregut que farà aquesta comissió és a Israel, l'origen del programari Pegasus, un software espia que només poden emprar i comprar els governs de cada país. La primera missió europarlamentària comença aquest dilluns i visitarà, més enllà del país d'on és l'empresa NSO, creadora de l'aplicació, altres estats europeus com Polònia o Hongria. El motiu rau en el fet que els governs d'aquests països han reconegut la compra de Pegasus. De fet, es va fundar aquest comitè pels casos d'espionatge en aquests dos països abans que es descobrís res del CatalanGate. A hores d'ara, en canvi, no hi ha cap visita planificada a l'estat espanyol.

A més a més, en el calendari del comitè de l'Europarlament hi ha també una cita programada als Estats Units. Precisament, el govern nord-americà va adherir l'empresa israeliana a la seva llista d'empreses que realitzen "activitats contràries a la seguretat nacional o als interessos de política exterior". L'entitat estatunidenca Apple també ha imputat NSO Group per demanar responsabilitats per la vigilància i els atacs que havien sofert usuaris d'aquesta empresa tecnològica.

La visita a Israel, fins dimecres

Està previst que l'audiència a Israel s'allargui fins aquest dimecres, en una visita en la qual els eurodiputats es reuniran a Jerusalem i Tel-Aviv amb polítics, autoritats i experts en ciberseguretat, programes espia i drets fonamentals. Durant la missió, tanmateix, es reuniran amb membres del parlament israelià i del govern del país, així com amb el director general d'NSO Group, Shalev Hulio. Aquestes missions estan formades per nou eurodiputats de tots els grups parlamentaris i està liderada pel popular Jeroen Lenaers. En aquesta delegació europea també hi intervenen l'eurodiputada d'ERC, Diana Riba, afectada per l'espionatge, i l'eurodiputat del PP, Juan Ignacio Zoido. En aquest sentit, precisament aquest dilluns Amnistia Internacional ha conclòs que el programari Pegasus segueix operant lliurement un any després.

No hi ha cap viatge previst a Espanya

La missió a Espanya va estar sobre la taula dels coordinadors del comitè, que són els qui prenen les decisions sobre el calendari de visites, a causa dels casos d'espionatge a l'estat espanyol. Fins ara, s'han destapat els plets al president de la Generalitat, Pere Aragonès, l'expresident del Parlament, Roger Torrent, o, en el cas del govern espanyol, al president Pedro Sánchez i a la ministra de Defensa, Margarita Robles. No obstant això, la proposta va caure per qüestions d'agenda. Ja n'hi havia quatre acordades i no hi havia temps per incloure-hi una cinquena.

Des d'un començament, per als populars i socialdemòcrates, la visita a Espanya no era cap preferència. En canvi, sí que ho era per altres formacions parlamentàries com els Verds o l'Esquerra. Amb tot, la missió a Espanya no està completament descartada. En cas que s'ampliï el mandat del comitè, que inicialment és d'un any, es podria incloure una visita al territori espanyol. El que sí que han acordat els coordinadors del comitè, tot i rebutjar a hores d'ara el viatge a Espanya, sí que van posar-se d'acord a dedicar una sessió exclusivament a l'espionatge a Espanya.