Canvi de rumb, gir radical i un pla per fer la independència. És el que reclama l'Assemblea Nacional Catalana prop de complir-se un any de les eleccions del 14-F que van portar a la presidència a Pere Aragonès. Durant aquest temps l'ANC ha anat fiscalitzant l'acció del Govern i la conclusió que n'extreuen és que no hi ha un full de ruta que marqui la ruptura amb l'Estat. És enmig d'aquest context, amb un ambient calent després de la inhabilitació del diputat cupaire Pau Juvillà, que l'entitat presidida per Elisenda Paluzie ha convocat dues concentracions per aquest dissabte, la primera per exigir un canvi d'estratègia i la segona arran de la decisió de la Conselleria d'Interior de desplaçar de lloc les protestes independentistes de l'avinguda Meridiana.

Així doncs la primera concentració serà al migdia a les portes del Parlament, on l'entitat reivindicarà que, per fer front a l'escenari repressiu, calen uns representats "disposats a escalar el conflicte amb l'Estat espanyol fins a fer-lo insostenible", i també mostrarà el seu desacord perquè considera que des de fa un temps els polítics independentistes posen "els seus interessos personals o de partit per sobre del país", i és en aquest sentit que l'ANC proposa que des de la societat civil, assumint la situació crítica del país i la "ineficàcia" dels càrrecs, s'ha de fer un pas endavant per construir eines alternatives per combatre l'Estat espanyol. Com? Teixint una xarxa civil disposada a exercir la no cooperació amb l'Estat, i a partir d'aquí plantejar nous reptes.

Aquestes qüestions són les que explicaran a les portes del Parlament -estarà tancat ja que els dissabtes habitualment el Palau no obre- els dirigents de l'ANC. La convocatòria és per a les 12h, i l'entitat reconeix no saber amb certesa si hi assistirà o no molta gent, i és que últimament en les convocatòries que ha anat fent l'èxit no ha estat gens aclaparador. Ara bé, des de l'organització expliquen que tenen previst que vinguin diverses territorials de fora de Barcelona: durant l'acte intervindran, a banda de Paluzie, coordinadors de municipis d'arreu de Catalunya, que s'encarregaran de la lectura del manifest, amb el qual reclamaran que s'acabin els retrets i les pèrdues de temps i que es fixi la independència com a objectiu.

Totes aquestes qüestions que reivindicarà l'ANC aquest dissabte les ha anat traslladant l'entitat independentista aquestes últimes setmanes. Fa uns dies es va reunir amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el marc de la seva ronda de contactes amb partits i entitats. En aquesta reunió Paluzie li va traslladar la molèstia per seguir sense un pla per la independència i també li va retreure l'estratègia d'apuntalar la taula de diàleg com a solució, quan justament fa pocs dies Pedro Sánchez la va posposar sense data.

Més enllà d'aquesta trobada, el mes de gener l'ANC va presentar el seu balanç trimestral de l'acció de Govern, on clarament va criticar que no s'estigui treballant en cap cas la confrontació amb l'Estat per arribar a la independència: "És evident que la confrontació amb l'Estat ja no és que no s'estigui executant, sinó que ni tan sols està prevista. No és l'estratègia del Govern", lamentava Paluzie.

Una Meridiana tensa

Més enllà de la convocatòria del migdia, l'ANC també ha convocat a les 20 hores de la tarda a l'avinguda Meridiana. No seria notícia tenint en compte que els manifestants independentistes porten gairebé 700 dies fent aquestes concentracions, però si ho és després que Interior hagi anunciat que desplaçarà, voluntàriament o a la força, els manifestants del mig de la Meridiana a la plaça de Fabra i Puig per així minimitzar l'impacte.

Després d'aquesta decisió que va arribar dijous, l'ANC va fer un toc d'atenció al Govern, a qui va acusar de limitar un dret fonamental com és el de manifestació i contribuir a la desmobilització de l'independentisme a favor de la llibertat i la independència". Així doncs, aquest dissabte, tant l'ANC com el col·lectiu Meridiana Resisteix, hi aniran el dissabte en una acció que pot acabar conformant incidents amb els cossos de seguretat.

FLUDrYRXEAw8Ky5