L'Assemblea Nacional Catalana ja està farta. És per això que aquest dissabte es manifestarà davant del Parlament per exigir un canvi d'estratègia de la majoria independentista del 52%, per tal que recuperi i torni a posar al centre l'objectiu d'assolir la independència i treballar-hi en coherència. Després que l'Estat espanyol hagi guanyat la partida retirant l'escó al diputat de la CUP Pau Juvillà, des de l'entitat presidida per Elisenda Paluzie creuen que hi ha hagut una manca de voluntat política per fer front a la repressió de l'Estat, i és per això que considera que, per fer front a l'escenari de repressió, "caldrien uns representants disposats a escalar el conflicte amb l'Estat espanyol fins fer-lo insostenible".

"Ara bé, s'ha demostrat que no estan disposats a això", exposa l'entitat en un comunicat que ha compartit aquest dimecres, on ha exigit també als dirigents independentistes que com a mínim, siguin honestos per dir clar "allò que estan disposats a fer i el que no". No és tot i és que l'entitat considera que des de fa temps els polítics estan posant els seus interessos personals i de partit per sobre del país: "El moviment popular, assumint la situació crítica del país i la ineficàcia dels nostres càrrecs electes, hem de fer un pas endavant per construir eines alternatives per combatre l'Estat espanyol".

No col·laborar

Així, l'ANC urgeix a "aturar la retirada" i consolidar la posició en algun àmbit en el qual es puguin fer forts. El primer pas d'aquesta estratègia, asseguen que ha de ser la no col·laboració amb l'Estat espanyol, i és per això que l'Assemblea afirma que treballarà per teixir una xarxa civil disposada a exercir la no cooperació amb l'Estat: "Un cop consolidat aquest pas podrem plantejar nous reptes".

L'Assemblea vol materialitzar i expressar tot plegat en la mobilització convocada el dissabte davant del Parlament de Catalunya i exigir així aquest canvi d'estratègia: "La ciutadania va omplir les urnes i l'independentisme va aconseguir una victòria històrica. Ja n'hi ha prou de retrets i pèrdues de temps. Cal fixar la independència com a objectiu i treballar en aquest sentit".

Paluzie va traslladar part d'aquestes qüestions el divendres de la setmana passada al president de la Generalitat, Pere Aragonès, a qui va retreure seguir sense un pla per fer la independència, i també li va exigir un "gir radical" en termes d'estratègia, ja que en quatre anys no s'ha fet res ni s'ha avançat, al seu parer, per la qual cosa cal tenir un pla definit. A més, va carregar contra l'estratègia de diàleg del Govern, fent una valoració "molt negativa" dels resultats de la taula de negociació amb el govern de Pedro Sánchez, que precisament ahir va postergar sense data.

Boicot a l'Estat

Tot plegat enmig d'un panorama de retrets entre els grups independentistes. Després de la retirada de l'escó de Juvillà per part de la Junta Electoral Central, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va retreure a ERC i CUP no haver acceptat una proposta de desobediència que va fer. Des d'ERC van assegurar que era una proposta poc detallada, una crítica que la CUP comparteix. Ahir mateix els anticapitalistes també van comparèixer per exigir un canvi d'estratègia a l'independentisme, deixant "vies màgiques i taules de monòleg" i apostant per fer boicot a l'Estat.