A la tercera va la vençuda. El president, Pere Aragonès, ha aconseguit finalment, després de dos dies d'anul·lacions a l'agenda, posar en marxa la ronda de contactes que havia anunciat per rearmar la unitat de l'independentisme. Ho ha fet, no obstant, en un moment d'intensa tensió dins del sobiranisme, després de l'enfrontament que ahir es va viure al Parlament arran de la inhabilitació del cupaire Pau Juvillà. La primera reunió d'Aragonès ha estat amb el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i tot seguit, amb la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie. Cuixart s'ha emparat en el fet que està en funcions arran del procés electoral d'Òmnium i ha esquivat comparèixer davant la premsa. No així Paluzie. "Seguim sense un pla per la fer independència", ha retret la presidenta de l'ANC, per la qual cosa situacions com la que es va viure ahir al Parlament "es converteix en un espectacle dantesc". 

 

Han estat precisament les divisions entre les forces independentistes les que havien impedit que la ronda de reunions es posés en marxa dimecres i dijous, com estava previst. Dimecres, la CUP va plantar Aragonès una hora abans de la reunió arran de la detenció per part dels Mossos de quatre activistes pel dret a l'habitatge i va carregar a través d'un comunicat contra "l'enfocament de la legislatura de l'actual govern d'ERC i JxCat". Dijous hi havia previstes les trobades amb els representants de Junts i ERC, però es van haver de desconvocar les negociacions pel cas Juvillà, que van portar a convocar el ple dijous i no divendres com s'havia previst inicialment.

Taula de diàleg: "molt negativa"

En acabar la reunió amb Aragonès, Paluzie ha reiterat els retrets que havia exposat davant del president. "Hem exigit un gir radical en termes d'estratègia de la majoria independentista", ha assegurat la presidenta de l'ANC, que ha insistit repetidament a demanar una "inflexió". Ha retret que en quatre anys no s'havia "fet res i no s'ha avançat" per la qual cosa ha advertit que cal "tenir un pla". Ha carregat contra l'estratègia de diàleg del govern, ha fet una valoració "molt negativa" dels resultats de la taula de negociació amb el govern de Pedro Sánchez i ha advertit que aquesta aposta ha desgastat molt l'independentisme.

La responsable de l'ANC no ha entrat a exposar com s'hauria de concretar el full de ruta cap a la independència però ha subratllat que l'experiència de l'1-O demostra que l'important és tenir capacitat per sostenir el desafiament en el temps i tirar-lo endavant. Ha lamentat que l'1-O l'independentisme no es va presentar a "la batalla", i ha advertit que una retirada obliga primer a refer forces i després a tenir clar quins enfrontaments jugar, perquè si al final no s'aguanta el pols que es planteja s'acaben perdent "llençols a cada bugada".

Sensació de retirada

Paluzie s'ha lamentat dels retrocessos que ha patit en aquests quatre anys l'independentisme -"no pot ser que ens vagin guanyant terreny", ha advertit- i ha admès que tot i que "ara no es donen les condicions per a una declaració d'independència, s'ha d'aturar aquesta sensació de retirada, d'estar a la defensiva, que l'Estat vagi guanyant terreny a cada decisió que pren".

Pel que fa la tensió que es va viure ahir al Parlament, ha evitat assenyalar directament la presidenta, Laura Borràs, per la decisió de deixar Juvillà sense escó i ha recordat altres episodis similars que es van produir l'anterior legislatura amb la inhabilitació de Quim Torra o la retira del sou als presos polítics, però sí ha admès que "això degrada la institució i la confiança de la ciutadania en els seus representants".

Paluzie, ha advertit del desànim que aquestes situacions creen en les files independentistes, ha exigit claredat als responsables polítics i ha expressat la confiança que aquesta setmana la crisi arran de les desavinences entre els independents "hagi tocat fons" i marqui un "punt d'inflexió, per anar seriosament".

En acabar la compareixença de la presidenta de l'ANC ha hagut de sortir davant la premsa la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, que ha participat també a la trobada. Vilagrà ha insistit que la repressió no pot dividir l'independentisme i ha exigit una "unitat antirepressiva i no actuar com a reacció sinó propositivament". Aragonès té previst reprendre la setmana vinent, podria ser dilluns, les trobades amb els tres partits independentistes que es van haver d'ajornar. La intenció és, com a conclusió d'aquestes trobades, exposar el 14 de febrer en una conferència la seva proposta per avançar cap a la independència.