L'ANC no està gens contenta amb l'estratègia de diàleg que està capitanejant el Govern de Pere Aragonès, i és per això que la seva presidenta, Elisenda Paluzie, ha criticat que no s'estigui treballant en cap cas la confrontació amb l'Estat per arribar a la independència. Així ho ha relatat durant la presentació del balanç trimestral que fa l'entitat per fiscalitzar l'acció del Govern de la Generalitat, una revisió que fa seguint el decàleg d'accions que l'Assemblea va presentar als grups independentistes per avançar cap a la independència.

Aquest segon informe -l'entitat va presentar el primer fa uns mesos- conclou que en aquest quart trimestre del 2021 no s'ha avançat en cap cas en aquelles qüestions que fan referència a la confrontació directe amb l'estat, un àmbit que inclou qüestions com el respecte per la voluntat dels electors, la sobirania, la no cooperació institucional i la construcció de la institucionalitat pròpia: "És evident que la confrontació amb l'Estat ja no és que no s'estigui executant, sinó que ni tan sols està prevista. No és l'estratègia del Govern", ha reiterat Paluzie, que també ha criticat que l'Executiu no estigui fent accions proposades per l'entitat que són "factibles i raonables i perfectament legals".

 

Pressupostos alternatius

En aquest sentit Paluzie ha posat d'exemple que l'entitat va proposar que cada cop que el Govern presentés un projecte de pressupostos, l'acompanyés d'un pressupost paral·lel on s'hi reflectissin els comptes que serien possibles si Catalunya no patís dèficit fiscal, si Catalunya tingués la condició d'estat propi: "I d'això, res. Tot i que un dels partits del Govern, que després vam valorar que tenia el millor programa electoral, ho inclogués al seu programa fil per randa. I no hem vist res d'això", ha dit en referència a Junts, que en el seu programa electoral porta el compromís d'elaborar pressupostos alternatius "per poder comparar la gestió econòmica de Catalunya amb dèficit fiscal i sense". 

Així mateix ha carregat contra l'Executiu per no calcular les balances fiscals, ja que les últimes dades que es tenen són del 2016: "No sé que es negocia a les reunions bilaterals o quan negocien els pressupostos de l'Estat com perquè ni tan sols l'estat els doni les dades per poder calcular les balances fiscals", ha etzibat la presidenta de l'entitat.

El català: gestos

També han fet una valoració sobre la defensa del català. Per Paluzie, de moment només hi ha gestos com és l'anunci del Pacte Nacional per la Llengua, "però de moment només són paraules i no hi ha execució", i en aquest sentit ha assenyalat que el que es té a hores d'ara són resultats sobre l'aplicació de la immersió lingüística, unes dades que són "terriblement negatives". En qualsevol cas, Paluzie ha dit que caldrà veure si els gestos i les expressions de voluntat es confirmen en els propers mesos: "Les dades fetes públiques de l'ús del català a l'ESO mostren que només el 46% del professorat manté el català en les seves classes, i de moment el Govern no ha sabut donar resposta a les sentències que imposen el 25% de castellà en diversos centres educatius". 

En l'àmbit internacional Paluzie ha esperat que es reactivi el Diplocat perquè torni a tenir acció després de l'aturada per culpa de la repressió derivada de l'aplicació del 155, i en àmbit de sobirania energètica, ha alertat que Catalunya va amb molt retard, comparant-la amb Europa o amb el mateix estat espanyol: "Cal avançar per no dependre d'oligopolis d'energia espanyola i aprofitar per fer el canvi a renovables". 

Causes contra activistes

Els suspensos de l'entitat independentista cap al Govern han seguit, en l'àmbit de la seguretat, on la plataforma ha assenyalat que "les promeses fetes pel Govern de retirar-se de les causes contra activistes no s'han complert en la majoria del casos". En canvi, sí que creuen que en l'àmbit de la lluita contra els efectes sanitaris i econòmics de la pandèmia el Govern ha avançant, aplicant polítiques i mesures pròpies independents de les de l'Estat. 

Per últim Paluzie ha explicat que s'aniran reunint amb els responsables de les conselleries de la Generalitat. Dia 2 de febrer tenen prevista una trobada amb el conseller d'Economia, Jaume Giró, on ha avançat que li traslladaran que no s'està avançant "en absolut" en termes de sobirania fiscal i econòmica, i li faran un toc d'atenció per saber si la política fiscal promesa per avançar en la recaptació d'impostos propis ha avançat o no.

Malgrat totes les crítiques, l'ANC sí que ha valorat positivament la novetat que, a través de la llei d'acompanyament dels pressupostos aprovada el desembre, s'hagi habilitat l'Institut Català de Finances per l'entrada de dipòsits d'institucions privades, el que va en la línia de la proposta de crear una banca pública que defensa l'Assemblea. 

Fiscalització quart trimestre ANCFiscalització del quart trimestre de l'ANC / ANC