El president de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, ha admès que els partits catalans "intenten condicionar" a l'entitat de la mateixa manera que l'ANC ha pressionat les formacions perquè compleixin amb el procés sobiranista. En una entrevista aquest dimarts a Catalunya Ràdio, ha assenyalat: "Tots ens pressionen. Els partits sempre consideren que si no ets una part d'ells, automàticament ets dels altres. I estan sempre nerviosos".

Precisament, Jordi Sànchez ha obtingut ja els avals necessaris per presentar-se de nou a les eleccions al secretariat de l'entitat, gràcies a l'ANC d'Horta-Guinardó. Aquest, recordem, és un requisit imprescindible per optar a revalidar la presidència. No obstant això, les properes passes que pugui o no fer Sànchez dependran de l'evolució del procés d'elecció de la nova cúpula directiva i el clima intern.

De fet, en aquesta mateixa entrevista ha diagnosticat que els partits "volen tirar l'ham per veure què agafen" de l'ANC, i aprofitar així les grans adhesions que concita l'Assemblea, especialment en període electoral. En aquest sentit, Sànchez ha considerat que els membres del secretariat de l'ANC haurien de resistir-se. "Tinguem el compromís amb la nostra gent de no fer el salt a la vida política institucional", ha instat.

És més, ha assegurat que ell mateix ha rebutjat diverses propostes. Malgrat aquestes paraules, ha matisat que no critica el pas a la política de l'expresidenta de l'entitat i actual presidenta del Parlament, Carme Forcadell, perquè ho va fer quan ja no formava part de l'Assemblea.

Pobresa energètica

Sobre el recurs que el Govern espanyol ha presentat davant el Tribunal Constitucional contra alguns articles de la llei catalana d'emergència habitacional i pobresa energètica, Sànchez ha dit que el Govern català i els ajuntaments, que es reuneixen aquesta tarda a Palau, han de trobar solucions. "Si volen dir desobeir, serà desobeir. Si volen dir buscar noves normatives, seran noves normatives", ha argumentat.

De fet, Sànchez ha apostat perquè el Parlament torni a aprovar la llei "com a gest inequívoc de la voluntat de les institucions de no deixar a la gent amb més necessitats abandonada". Una petició que també ha fet reiteradament el diputat d'ERC al Congrés, Joan Tardà. "Seria molt positiu que, de manera urgent i exprés, fins i tot abans que el TC es posicioni, el Parlament reafirmés la seva decisió de tirar la llei endavant", ha incidit Sànchez.