El president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, ha obtingut els avals necessaris per presentar-se de nou a les eleccions al secretariat de l'entitat, el requisit imprescindible per optar a revalidar la presidència. Això no obstant, les properes passes que pugui o no fer Sànchez dependran de l'evolució del procés d'elecció de la nova cúpula directiva i el clima intern.

Sànchez optarà al secretariat amb l'aval de l'ANC d'Horta-Guinardó.  Les firmes les va recollir ahir a la nit durant una reunió amb els membres d'aquesta assemblea territorial barcelonina celebrada al centre cívic Mas Guinardó, com va avançar El Nacional. El 14 de maig es renovaran els 77 membres que componen el secretariat nacional de l'ANC.

En declaracions a El Nacional, Sànchez ha assenyalat que es presenta al secretariat perquè “en el moment en què ens trobem és necessari que tothom estigui disponible per impulsar la transversalitat” de la direcció de l’ANC.

Sànchez aposta perquè l’ANC “recuperi la centralitat i la transversalitat, imprescindibles per mantenir el procés”. A parer del president de l’ANC, el procés cap a la independència està en el seu tram final, és “a tocar”.

Els plans de Sànchez, si finalment fos reelegit com a president, són clars: “Hem de fer l’últim esforç per forçar les institucions a complir el mandat del 27S” i “Posar l’Assemblea al centre del procés amb un full de ruta clar, com l’aprovat a Manresa”.

Moment crucial de l'Assemblea

L’Assemblea, que va organitzar les grans mobilitzacions per la independència entre el 2012 i el 2015, travessa un moment crucial per al seu futur i el paper que ha de jugar com a impulsora del procés sobiranista des de la societat civil i en un clima de certa divisió atiat pels intents dels partits de prendre posicions en el procés de renovació dels càrrecs directius.

Sànchez considera que “no s’entendria que l’esforç que tanta gent ha realitzat els últims anys el deixem perdre per altres opcions personals o col·lectives”. Lluny de divisions o postures partidistes, Sànchez entén que “l’equip de l’assemblea és tot l’equip” i que la direcció ha de treballar des de la “unitat” i recollint les aportacions “de tothom qui vulgui ser-hi”.

D'acord amb els estatuts de l'ANC, els socis trien primer l'òrgan directiu, que, a la vegada escull posteriorment el president i els diferents càrrecs executius. Es pot donar el cas que el candidat més votat per les bases per formar part del secretariat no sigui finalment l'escollit per aquest òrgan per presidir l'entitat.

Votació del 2015

Aquest sistema d'elecció, ratificat pels socis en l'última assemblea general celebrada a Manresa, és el que va produir precisament que Sànchez fos escollit nou president com a successor de Carme Forcadell, actual presidenta del Parlament, el maig del 2015, tot i que els noms més votats per les bases per formar-ne part fossin els de Liz Castro, Rosa Alentorn, Agustí Alcoberro i el mateix Sànchez, per aquest ordre.

Al secretariat de l'ANC optarà també l'exdiputat de la CUP Antonio Baños, qui, no obstant això, va afirmar aquest diumenge que ni es presentarà ni vol ser president de l'ANC. "La presidència és un càrrec amb molt de gruix i molta importància, i jo el que vull és anar a pencar i vaig al secretariat a fer feina amb les idees que porto i amb ganes d'ampliar el discurs", va afirmar Baños.