Esquerra Republicana ha celebrat avui a Gavà el seu primer acte de precampanya. Un acte que feia temps que estava organitzat, però que les circumstàncies han fet que coincideixi amb la convocatòria en un parell de dies d'una nova cita electoral: les eleccions generals del 26-J. El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha aprofitat per carregar contra el Tribunal Constitucional. "Mai acceptarem que un tribunal polític passi per sobre de la voluntat del nostre poble", ha indicat.

Avui mateix, el consell nacional del partit ha ratificat les mateixes llistes. Per tant, Gabriel Rufián tornarà a encapçalar la candidatura al Congrés dels Diputats, al costat de l'històric diputat republicà Joan Tardà, que anirà de número 2. I al Senat, repetirà també l'exjutge Santiago Vidal.

Davant un miler de persones, algunes d'elles en peu, la posada en escena ha estat la mateixa que ERC va utilitzar en la campanya del 20 de desembre, fins i tot amb la mateixa banda sonora al ritme del pop-folk de Sense Sal i el tema Tinc un nou pla, inclòs en l'àlbum Algun lloc al món.

També els missatges es repeteixen. "Tenim el repte de construir un nou Estat per posar les millors eines al servei de la gent, no hi ha cap raó que ens inhabiliti per tenir els mateixos drets i eines que qualsevol poble", ha etzibat el president d'Esquerra Republicana. De fet, ha assegurat que "vivim en una realitat política que fa mal a la gent", per això ha reclamat que "tenim tot el dret i tot el deure de lluitar per servir la gent d'aquest país".

En aquest sentit, el vicepresident i conseller d'Economia s'ha mostrat molt contundent en contra del Tribunal Constitucional: "Mai acceptarem que un tribunal polític passi per sobre de la voluntat democràtica del nostre poble", ha sentenciat, arran sobretot del recurs del govern espanyol en contra d'alguns articles de la llei de mesures urgents per fer front a l'emergència habitacional i la pobresa energètica. "No ho podem permetre i estem obligats a no permetre-ho, hem de servir la gent per sobre dels interessos d'uns quants", ha advertit el republicà. 

Junqueras ha fet, precisament, una crida a defensar la democràcia des de tots els àmbits. "La democràcia es defensa des de les institucions, però també a cadascuna de les nostres cases i carrers", ha reclamat des de l'escenari. Per això, ha posat l'accent en el fet de sumar-hi esforços.

"Junqueras, fes-ho!"

"Junqueras, fer-ho!". Amb aquestes paraules el número dos d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha reclamat al vicepresident i conseller d'Economia que faci tot el possible perquè el Parlament pugui ratificar, votar de nou, la llei de la pobresa energètica "amb dignitat i amb dos pebrots", en un gest clar i simbòlic de reivindicació de la sobirania plena de la cambra catalana. 

"Aquí radica el veritable patriotisme, estar al costat de les persones més desfavorides", ha etzibat el diputat. De fet, Tardà ha estat l'encarregat de reivindicar l'esperit més social de l'esquerra independentista. "Hem descobert amb terror que per primera vegada a Catalunya, els nostres fills tenen molts números per viure pitjor que nosaltres", ha advertit. Per aquest motiu, Tardà opina que cal proclamar la República al més aviat possible. "Tenim pressa i ho hem de fer bé", ha reclamat. 

Tardà ha avisat que "les costures de l'Estat del benestar estan a punt de petar", atès que "la sanitat pública està en escac, l'educació gairebé també i les pensions, la joia de la corona de classe treballadora, també està en escac", ha detallat. Per això, considera que la República ha de ser "per a tothom, si no no val la pena fer-ho". 

ERC a Madrid

El cap de llista d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, a l'espera de la convocatòria oficial del 26-J, ha remarcat la tasca que els diputats republicans han dut a terme durant aquests mesos a la cambra baixa. Recordant un per un el paper de tots ells, ha reivindicat indirectament la candidatura pròpia d'ERC, un cop la militància al consell nacional ha tancat la porta a la llista unitària que proposa el líder de DiL, Francesc Homs. De cara al futur, Rufián ha recordat que "Podemos serà molt benvingut per proclamar la tercera República". En aquest sentit, avisat que si "el canvi és PSOE i la regeneració és C's, nosaltres marxem".