La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) es presentarà a la cimera convocada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per defensar els drets socials dels catalans amb una petició a la Generalitat, ajuntaments, Parlament i partits polítics perquè es creï una nova llei que permeti recuperar la vigència dels drets representats en la Llei 24/2015 per l'emergència en l'habitatge i la pobresa energètica, suspesa després d'un recurs d'inconstitucionalitat del Govern espanyol.

En roda de premsa, la portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), Maria Campuzano, ha assegurat que el recurs al Tribunal Constitucional (TC) "és un cop d'Estat del PP i de la banca contra el dret a l'habitatge" i ha advertit als populars "que la campanya electoral serà un autèntic malson".

Per la seva banda, el portaveu de la PAH, Carlos Macías, ha insistit que la seva entitat vol que de la cimera en surtin decisions que imposin "sancions contundents" a les entitats bancàries i grans propietaris, tal com preveia la Llei catalana del dret a l'habitatge del 2007. "No volem grans declaracions ni grans gestos", ha afirmat Macías, que sí que ha demanat que es mobilitzin 16.000 habitatges socials a l'any, la xifra de desnonaments que tenen lloc en aquest període de temps. A més, mantenen vigent una recollida de signatures per defensar la llei suspesa parcialment pel TC.

Cimera pels drets socials

La cimera d’aquest dimarts és la resposta del president davant la decisió del Consell de Ministres aquest divendres de suspendre una part de la Llei 24/2015 de mesures urgents per fer front a l'emergència habitacional i la pobresa energètica. Tant Puigdemont com el vicepresident Oriol Junqueras havien instat l'Executiu espanyol a no actuar contra aquesta llei. "El Consell de Ministres no ha donat un cop de porta al Govern català sinó a les famílies catalanes que més ho necessiten", va denunciar Puigdemont.

A la reunió hi assistiran les alcaldesses de Barcelona, Ada Colau; l'Hospitalet, Núria Marín; Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón, i Badalona, Dolors Sabaté. Totes elles s'han compromès amb el Govern a fer un front comú en les reivindicacions davant de Madrid. A la reunió hi acudiran també la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, així com la taula del Tercer Sector.

Campanya de signatures

La PAH, l’Observatori OESC i l’Aliança contra la Pobresa Energètica van posar en marxa una campanya per recollir signatures contra la suspensió de la llei catalana al Tribunal Constitucional, abans que aquesta fos efectiva. El manifest de l’associació encara es pot signar a través del web de la iniciativa legislativa popular.