Continuen les reaccions a la reforma del delicte de sedició, que es convertirà en el nou delicte de desordres públics. Ara, després de conèixer els detalls d'aquesta reforma i veure que podria implicar per l'independentisme, l'Assemblea Nacional Catalana ha decidit convocar una manifestació a Barcelona el pròxim dimarts 6 de desembre, dia de la "seva" Constitució, tal com remarca l'ANC,  per protestar contra una reforma que, tal com denuncien en un comunicat "té un doble objectiu no dissimulat com és castigar la mobilització independentista als carrers", a banda de "penalitzar més còmodament fets com els de l’1-O per ocupar instal·lacions o edificis". En aquest sentit, l'organització independentista presidida per Dolors Feliu denuncia que aquest projecte de llei presentat divendres per PSOE i Unidas Podemos al Congrés no pot tirar endavant "i menys encara amb els vots dels nostres representants polítics".  

Tal com detalla l'ANC en la seva convocatòria, aquesta tindrà lloc dia 6 de desembre a Barcelona a partir de les 12 del migdia, dia que és festiu arreu de l'Estat. Aquesta acabarà, remarquen els organitzadors, davant del Palau de la Generalitat, "per exigir-los que s’oposin a aquest atemptat contra els drets fonamentals que representa aquesta reforma". "No podem tolerar cap pacte amb Espanya per empresonar-nos, independència, ara!", reclamen des de l'organització independentista, després que ahir els diferents partits independentistes exposessin la seva visió sobre aquesta reforma, a l'espera de conèixer-ne tots els detalls.

Una reforma que permetria empresonar qui va permetre el referèndum 

Des de l'ANC posen llum sobre el text de la reforma, que suposaria canviar el delicte de sedició per un de desordres públics agreujats. En aquest sentit, subratllen que "el text presentat recull explícitament que seran castigats amb penes de fins a tres anys de presó la “invasió d’instal·lacions o edificis” i “l’obstaculització de vies públiques que representin un perill per a la vida o la salut de les persones”, quelcom que podria afectar de ple a les manifestacions independentistes, lamentant que es tracta d'un redactat genèric "on té cabuda el càstig penal contra qualsevol mobilització i que dependrà de la interpretació de la judicatura". Concretament, des de l'ANC recorden que aquest text podria suposar l'empresonament d'aquelles persones que l'1 d'octubre van dormir i protegir escoles convertides en col·legis electorals per la celebració del referèndum d'autodeterminació, "així com els milers de persones que, exercint el dret a la manifestació pacífica, van tallar carreteres o vies públiques per alertar el món de la repressió de l’Estat espanyol". 

L'Assemblea reconeix que aquesta reforma suposaria el "benefici d'uns pocs", en referència als presos polítics i als consellers exiliats processats per sedició, "també és cert que facilita i comporta l’aplicació del codi penal i penes de presó a milers d’activistes que exerceixin el dret a la manifestació". Per això, denuncien que "bescanviar el benefici d’alguns, hipotecant o dificultant l’exercici del dret a la manifestació i a l’autodeterminació, és allò que ni cap independentista ni cap partit independentista pot donar-hi suport".