La reforma del delicte de la sedició que ha anunciat Pedro Sánchez i ja ha estat presentada al Congrés segueix portant cua. Concretament, el president del govern espanyol va detallar que aquest delicte es derogaria i es convertiria en el delicte de desordres públics agreujats. Això ha encès totes les alarmes a Òmnium Cultural, tal com ha volgut traslladar el seu president, Xavier Antich, alertant que "és un pas endavant en la criminalització de la dissidència política" i en la persecució del dret a protesta, també més enllà de l'independentisme. En una atenció als mitjans aquest divendres al migdia davant el Parlament, el president d'Òmnium ha afegit que el canvi facilita "encara més" la contínua vulneració de drets fonamentals de l'Estat contra la ciutadania. El líder de l'entitat també ha lamentat que la supressió del delicte de sedició "no doni resposta" a totes les persones represaliades per l'Estat.

🔴 Reforma del delicte de sedició, última hora | DIRECTE

Un delicte antidemocràtic 

"La sedició és un delicte totalment antidemocràtic, propi d'un Estat autoritari, que té l'única finalitat de criminalitzar la persecució del dret de protesta. No contemplem cap altra via que no sigui la seva derogació", ha afegit Antich. En aquest sentit, el secretari general de Junts, Jordi Turull, també ha reclamat que el delicte es derogui completament, i no que es transformi en un altre que també pot servir per perseguir l'independentisme.  En cas contrari, ja ha advertit que el seu partit no donarà suport a la mesura.

 

El líder d'Òmnium ha reiterat que la reforma del Codi Penal espanyol "amplia perillosament" el delicte de desordres públics. "Ens preocupa enormement com a activistes, perquè incorpora el concepte d'intimidació. I ens preguntem qui decideix quan n'hi ha? Els mateixos que van decretar presó contra Jordi Cuixart per exercir el dret a protesta?", s'ha preguntat de forma retòrica.

Carles Riera, diputat de la CUP al Parlament de Catalunya s'ha expressat en un sentit similar al d'Òmnium, quan ha denunciat que aquesta reforma no beneficiarà el 99% dels que pateixen la "repressió" sinó només a una minoria i "parcialment". Per tot plegat, ha considerat que el que fa Pedro Sánchez és un nou "joc de malabars" per acontentar ERC, partit que ha criticat per fer un "intercanvi de cromos" amb els socialistes, "amb molles" i aconseguir aprovar els pressupostos.

Com afecta la reforma als presos? 

Tal com ha denunciat Òmnium, són molts els independentistes que es queden desprotegits amb aquesta reforma, mentre que els principals beneficiats són els presos polítics, que després d'ingressar a presó l'octubre de 2017 i van ser condemnats només pel delicte de sedició: Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, condemnats cada un, a 9 anys de presó; Joaquim Forn i Josep Rull, condemnats a 10 anys i 6 mesos de presó, i Carme Forcadell, a 11 anys i 6 mesos de presó.  Pel que fa als exiliats, qui només està processada pel delicte de sedició és Marta Rovira, secretària general d’ERC, que és qui més es pot aprofitar d'aquesta modificació i tornar a Catalunya.