El president d'Esquerra Republicana. Oriol Junqueras, ha afirmat aquest dissabte en una entrevista al Suplement de Catalunya Ràdio que la derogació del delicte de sedició és "un gran èxit" i que la reforma del delicte de desordres públics és "extraordinàriament positiva". Junqueras ha assegurat que aquesta iniciativa permetrà "que els aparells antidemocràtics de l'Estat tinguin menys eines per a fer el seu treball antidemocràtic" i ha dit que com menys possibilitats tingui el Tribunal Suprem per a "retorçar el dret", millor.

Junqueras ha assegurat que el possible retorn de la secretària general del partit, Marta Rovira, i del president a l'exili, Carles Puigdemont, depèn de les interpretacions que faci el Tribunal Suprem. "Recordi que el Suprem ens va acusar de rebel·lió només per impedir que poguéssim exercir els nostres càrrecs electes quan era evident que la rebel·lió no existia i recordi que el Suprem manté l’acusació de rebel·lió contra alguns dels exiliats com la Marta Rovira, per tant, és molt difícil fer vaticinis sobre què passarà exactament", ha afirmat Junqueras.

Pel que fa al seu cas particular, pel qual Junqueras està inhabilitat, el president del partit republicà ha afirmat que ara aquesta qüestió haurà de ser revisada per un tribunal. "Que es revisi la meva inhabilitació depèn de la interpretació d'un tribunal, i fins ara no han tingut escrúpols en acusar-nos de rebel·lió impedint que exercíssim les nostres funcions com a càrrecs electes i no ha tingut cap escrúpol en imputar-nos per sedició quan hi ha tres magistrats que diuen que cap dels fets que se'ns imputen és constitutiu de cap delicte al codi penal", ha puntualitzat.

Durant la darrera jornada des d'alguns sectors de l'independentisme s'ha apuntat que la reforma del delicte de desordres públics podria ser negativa de cara al dret de manifestació i es podria fer servir de manera encara més estricta i repressora. El president d'Esquerra ha destacat, amb relació a aquestes afirmacions, que gràcies a la reforma del delicte de desordres públics es "defineix amb més nitidesa l'ús de la violència". "Defineix amb molta més nitidesa en quins casos es pot aplicar aquest delicte perquè defineix de forma molt més explícita l'ús de la violència perquè et puguin acusar d’aquests desordres públics", ha dit. 

El suport d'ERC als pressupostos, més a prop? 

El president d'Esquerra ha afirmat que de cara a l'aprovació dels pressupostos ERC està disposada a negociar "molts més punts" i ha reclamat el suport d'altres partits que ara "posen bastons a les rodes". "Això ja ho veurem, nosaltres volem aconseguir moltes més millores i tant de bo això ens hi ajudés molta altra gent. Sé que és molt més fàcil no ajudar, és molt més fàcil cridar, protestar i alinear-se amb els que estan en contra de la supressió de la sedició, però seria bo per tothom que ajudessin a anar encara més enllà. Si amb la força que tenim hem obtingut aquests dos elements tan positius, imagini que podríem fer si en comptes de posar bastons a les rodes ens ajudéssim", ha afirmat.

Pel que fa a la negociació pels pressupostos de la Generalitat, Junqueras ha afirmat que cada cop veu a Salvador Illa en una posició "més agria". "Cada vegada està en una posició més agria perquè ell estava més còmode amb la baralla dins el Govern. El PC té un llarg camí per recórrer per reconciliar-se amb la població de Catalunya i fins que no recorrin aquest camí estarem en posicions allunyades", ha afirmat Oriol Junqueras.